Po Voroneških dekletih in klapi Gallus še cirkus

16.7.2014 | 13:00

Po Voroneških dekletih in klapi Gallus še cirkus
Po Voroneških dekletih in klapi Gallus še cirkus

Po izjemnem uvodu v letošnje Grajske večere, ko so v ribniškem Gradu nastopila Voroneška dekleta iz dvomilijonskega ruskega mesta Voronež in številne obiskovalce očarala z dodelano in barvito kostumsko podobo, ki sloni na ruski oblačilni dediščini, liričnih pesmih in plesu (tokratna zasedba je nastopila tudi na odprtju Olimpijskih iger letos v Sočiju), ter prejšnji petek, ko je vonj po mediteranu pričarala vrhunska klapa Gallus (slike v galeriji), se nam ta petek obeta večer cirkuško-gledaliških umetnosti.

Zavod Bufeto je edina profesionalna ustanova, ki v Sloveniji goji in razvija klovnsko gledališče – sintezo klovnade, cirkusa in gledališča. Z zlitjem cirkuško-klovnovskih veščin in dramaturških pristopov rahlja okvire tako klasičnega dramskega gledališča kot tudi tipičnega cirkuškega šova. Z univerzalnim klovnovskim jezikom kot radoveden otrok odkriva svet na samosvoj način, mimo logike odraslih in njihovih sistemov.

Zavod ustvarja samostojne avtorske predstave in koprodukcijske predstave s Slovenskim mladinskim gledališčem in Lutkovnim gledališčem Ljubljana.

V zavodu Bufeto poleg soustanoviteljem – Ravila in Natalije Sultanove, diplomantov moskovske akademije za cirkuške umetnosti, delujejo mnogi priznani slovenski gledališki ustvarjalci.

Zavod Bufeto je kot izvršni producent v zadnjih petih letih v Ljubljani in po Sloveniji organiziral pet mednarodnih gledališko-klovnskih festivalov Klovnbuf, in sicer Klovnbuf: Šalo na stran! (2008), Veliko za šalo in malo zares!(2009), Klovnbuf: Smej se! (2010), Klovnbuf: Cherchez la femme! in Klovnbuf: Od dvornega norca do filozofa …? (2012).

Poleg izvedbe festivala Klovnbuf in ustvarjanja avtorskih in koprodukcijskih predstav Zavod Bufeto že dve leti v Ljubljani izvaja lasten izobraževalni program – Laboratorij smeha, ki poteka v obliki permanentnega studia klovnovskega gledališča ter preko različnih delavnic in seminarjev mednarodno uveljavljenih predavateljev širi to zvrst uprizoritvenih umetnosti pri nas. Zavod Bufeto – zavod za razvoj cirkuško-gledaliških umetnosti.

Vabljeni v petek, 18. julija, ob 20. uri v ribniški Grad!

Turistično društvo Ribnica
Vodja projekta Grajski večeri
Marko Modrej

Galerija

grajski (1)
grajski (2)
grajski (3)
grajski (4)
grajski (5)
grajski (6)
grajski

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava