DL: Za brutalne rope ženic 50 in več let zapora?

13.6.2014 | 14:40

Danijel Brajdič

Danijel Brajdič

Bojan Brajdič-Novica ni priznal krivde za brutalne rope.

Bojan Brajdič-Novica ni priznal krivde za brutalne rope.

Čeprav je minilo že osem mesecev, odkar so k 72-letni Mariji iz okolice Brestanice vdrli zamaskirani roparji, jo pretepli in ji odnesli, kar so našli vrednega, še vedno trpi zaradi posledic, ki so ji jih prizadejali. Še vedno je brez zob, saj jo je eden večkrat s pestjo udaril po obrazu in ji zlomil tudi ličnico, pod očesom se ji še vedno pozna modrica, za oko pa je vesela, da vidi nanj, saj ji je zdravnik sprava napovedal, da ne bo nikoli več videla.

»Nikoli si nisem mislila, da bom kdaj v življenju doživela kaj takšnega! Ampak, veste, bila sem močna, niti solze nisem spustila,« se noči konec junija spominja Marija. »Ura je bila že nekaj cez polnoč, ko me je zdramil nenavaden lajež psa in ropot avtomobila, kmalu pa je nekdo trikrat močno udaril po vratih in jih razbil,« je opisovala dogodek. Pet zamaskiranih moških je planilo v sobo, prižgali so luč, onesposobili hišni telefon, potem pa se lotili ženske in od nje zahtevali denar. »Kje pa naj dobim denar, sem jim odvrnila. Eden je zagrabil torbico, ki sem jo imela pri nočni omarici, jaz pa sem mu jo začela vleči iz rok. A bil je močnejši. Vzel je 210 evrov, kolikor je bilo notri, potem pa začel vpiti, da moram dati še več denarja. Eden mi je odpel verižico, ki sem jo imela zapeto okoli vratu. To je bil drag spomin na moža, ki je umrl pred 12 leti,« pripomni in doda, da so si roparji vzeli čas in premetali celo stanovanje. »V spalnici imam 12 predalov, prav vse so zmetali ven in iskali kaj vrednega, drugi so iskali po kuhinji,« pravi. Zaradi številnih udarcev, ki jih je prestregla, je bila vsa okrvavljena, kri je bila pravzaprav po vsem stanovanju, a kljub temu so ji zabičali, da ne bi slučajno poklicala policije, sicer se bodo vrnili in jo ubili. Ko so odšli, je nemočna obležala. Poklicati ni mogla nikogar, ker telefon ni delal, ko pa se je naredil dan, je sedla pred hišo in čakala, če bi morda mimo prišel kdo, saj tam ljudje pogosto hodijo na sprehode, a takrat kot nalašč ni bilo nikogar. Zato je vzela brisačo, da si je vanjo za silo ovila razbiti obraz in se odpravila do nekaj sto metrov oddaljenega soseda. Ta je, presenečen nad podobo sosede, poklical policiste in rešilca, potem pa se je vse hitro odvilo.

Hudo poškodovano Marijo so s helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer je prestala dve operaciji in bila na zdravljenju 13 dni. »Ust zaradi poškodb skoraj odpreti nisem mogla in nisem mogla jesti, šesti dan pa sem si v bolnišnici zaželela košček kruha, da sem ga namakala v čaj,« je pripovedovala Marija, ki pa ni mogla skriti zadovoljstva nad osebjem v bolnišnici, pa tudi nad skrbjo, ki je je bila deležna, ko se je vrnila domov. »Šest tednov so mi preko socialne vozili hrano na dom,« je pristavila zadovoljna.

ŠTIRI ŽRTVE ROPARJEV

A žal je Marija le ena od žrtev istih roparjev. Še treh žensk so se lotili na enak način, vse so živele same, roparji pa so jih očitno dalj časa opazovali. V noči na 14. junij so vdrli k 86-letnici, eden od roparjev jo je davil z rokami in rjuho, drugi so po hiši iskali kaj vrednega. Potem jo je eden porinil, da je padla in se poškodovala. Slab mesec kasneje so vlomili v hišo v Krški vasi, kjer je spala 81-letna ženska. Tudi to je eden od roparjem močno udaril v oko in jo poškodoval. Našli so nekaj malega denarja in zlatnine. V isti noči kot k Mariji, le tri ure prej, so vdrli še k 70-letnici v Pišecah. Tudi njo je eden tako močno udaril v glavo, da je padla in izgubila zavest. Uspeli so najti nekaj zlatnine, telefone in denar, potem pa so pobegnili, saj se je na dvorišče pripeljal žrtvin vnuk.

Zaradi brutalnih ropov in tatvin je policija prijela peterico Romov, starih znancev organov pregona. Dva sta zaradi tega v priporu, dva v hišnem priporu. David Kosec in Matej Kovačič sta očitke iz obtožnice priznala in s tožilstvom tudi podpisala sporazum o priznanju krivde. Davida je obtožba bremenila dveh ropov, ki jih je priznal že v preiskavi, s čimer je pomembno pripomogel k razjasnitvi okoliščin. Obsojen je bil na 5 let in 3 mesece zapora (5 let za rop, 3 mesece pa preklic pogojne kazni za predrzno tatvino).

Matej Kovačič naj bi sodeloval v dveh ropih in tatvinah, a ker je njegova predkaznovanost obširna, mu je sodišče dve pogojni kazni preklicalo in mu izreklo kazen 7 let in 5 mesecev zapora (7 let za rope, 5 mesecev pa je preklic pogojnih kazni).

V POSTOPKU TUDI ZLATAR

V istem kazenskem postopku se je znašel tudi zlatar Tomaž Močivnik zaradi prikrivanja. Vedel naj bi namreč, da je odkupil ukradeno zlato, a je v klepetu pred sodno dvorano povedal, da tega ni vedel. »Večkrat sem Roma, ki sta mi prinesla zlato, vprašal, če je zlatnina ukradena, pa sta mi zatrdila, da ni. Za zlato sem jima plačal po redni ceni, kot ostalim. V bistvu sem v tem postopku tudi jaz oškodovan,« je dejal zlatar, ki je sprejel ponujeno pogojno kazen pol leta zapora v preizkusni dobi enega leta ter denarno kazen 1.200 evrov.

INCIDENT BREZ PRIMERE

Pri ropih je sodeloval tudi Mitja Brajdič, ki je sicer natančno opisal dogajanje, a zaenkrat pogajanja s tožilstvom o višini kazni še potekajo. Krivde za rope ni priznal Bojan Brajdič-Novica, zanj je tožilec v primeru priznanja predlagal 12 let zapora, sicer pa bo v sojenju zahteval 20 let.

Posebno poglavje tega postopka je Mitjev starejši brat Danijel Brajdič iz Kerinovega Grma, ki je bil že večkrat obsojen, čeprav ima vsega 21 let. Nase je na sodišču pred časom opozoril, ko je sodniku, ki ga je obsodil na zapor, zabrusil, da bo, ko bo prišel na prostost, znova kradel. A tokrat je poskrbel za incident brez primere. Ko je namreč zanj tožilec Bogdan Matjašič v primeru priznanja krivde predlagal 12 let zapora in dodal, da bo, če bo potrebno sojenje, takrat zanj zahteval 20 let zapora, je Danijel Brajdič dobesedno znorel. Najprej je zabrusil, da ga ta kazen niti ne skrbi, bo pa, ko bo prišel na prostost, podpisal še sodbo za 30 let zapora, ker bo ubil tožilca. Potem je stopil do razpravnega pulta in z vso močjo brcnil vanj, da se je ta prevrnil.

Kot so povedali na Policijski upravi Novo mesto, bodo 21-letnega Danijela Brajdiča, ki je v sodni dvorani prevrnil in poškodoval pult ter naprave za zvočno snemanje, ovadili zaradi kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Na okrožnem državnem tožilstvu v Krškem pa dodajajo, da bi lahko prišla glede na prve podatke o incidentu v poštev še tri kazniva dejanja: oviranje pravosodnih organov po 2. odstavku 286. člena KZ-1, preprečitev uradnega dejanja ali maščevanje uradni osebi po 299. členu KZ-1 ter napad na uradno osebo po 300. členu KZ-1. Vsa ta dejanja se preganja po uradni dolžnosti.

Pravosodni policisti so ga hitro obvladali in ga odpeljali iz sodne dvorane, od tam pa takoj nazaj v celjske zapore. Očitno je Danijel pri uporabi fizične sile tudi sam prejel kak udarec, saj ima v predelu očesa modrico, zaradi česar ga je v zaporu obiskala pooblaščenka varuha človekovih pravic. Kot je povedal njegov zagovornik Igor Zorččc, ki ga je obiskal v soboto, Danijel dogodek obžaluje. Povedal je, da se je zaradi predlagane višine kazni znašel v stiski, saj je bil prisoten le pri eni tatvini denarja na Bizeljskem, ne pa pri ropih. Sodnici je tudi poslal opravičilo.

Zaradi omenjenega incidenta je sodnica takoj prekinila predobravnavni narok in nadaljevanje preložila za slab mesec.

Članek je bil objavljen v 9. številki Dolenjskega lista, 27. febuarja 2014

Tanja Jakše Gazvoda

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (5)

14.6.2014Oceni joze 

Kaj pa naredi naše sodstvo za take barabe,zapreti jih da ne bi videli svetlobe to so norci pa še jih vprašat,če prizna ga še nagradijo z nižjo kaznijo ali pa oprostijo,da lahko še naprej harajo.To je ena velika SRAMOTA......

14.6.2014Oceni joze 

Kaj pa naredi naše sodstvo za take barabe,zapreti jih da ne bi videli svetlobe to so norci pa še jih vprašat,če prizna ga še nagradijo z nižjo kaznijo ali pa oprostijo,da lahko še naprej harajo.To je ena velika SRAMOTA......

15.6.2014Oceni Dule 

Jože vidi še več veselja..

15.6.2014Oceni kmet 

EEE nimate prav predhodni komentatorji. Zakon je za vse enak, če lahko velike ribe grešijo in so na svobodi zakaj nebi bile še male? Ropajo nas .... mi pa kar tiho, tiho prav nam je .....

16.6.2014Oceni nande 

Tako je g. kmet. Res je zakon je za vse enak. Kako je pa z realizacijo je pa drugo vprašanje? No saj konec koncev smo si tudi ljudje različni a ne?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava