DL: Tudi peneča medica je vino za dušo

21.2.2014 | 14:40

Gosta Gregorja, Alenke in Ivana Simoniča (z desne) - na predstavitvi novosti iz njihove kleti - sta bila tudi igralec Pavle Ravnohrib in župan hrvaške Maslenice Martin Baričevič. (Foto: M. B.-J.)

Gosta Gregorja, Alenke in Ivana Simoniča (z desne) - na predstavitvi novosti iz njihove kleti - sta bila tudi igralec Pavle Ravnohrib in župan hrvaške Maslenice Martin Baričevič. (Foto: M. B.-J.)

Novost iz Simoničeve kleti semiške penine ni penina, ampak medeja, narejena iz medenega vina ... V Simoničevi kleti semiške penine v Semiču je že v navadi, da okrog goda sv. Martina odprejo vrata in predstavijo vsaj eno novost. Tudi letos je bilo tako. Dosedanjim osmim peninam, ki jih na trgovskih policah ponujajo že 15 let, so dodali pijačo, ki pravzaprav ni penina.

Simoničevi, ki se z zorenjem penin ukvarjajo že 17 leti in so prvi v Beli krajini dali na trg penino, donegovano po klasični metodi, so letos predstavili penečo medico, ki so jo poimenovali medeja. Kot je dejal Ivan Simonič, je že tako, da včasih pri vinu zmanjka idej ali pa jih vinar pusti za prihodnja leta. In tako so pri njih prišli na idejo, da bodo naredili penino iz medu. Najprej so iz belokranjskega cvetličnega meda naredili medeno vino, ki so ga negovali pol leta, nato pa so ga za penečo medico zoreli še poldrugo leto. Da je peneča pijača, ki, kljub temu da je narejena iz medu, ni preveč sladka, dozori, sta potrebni vsaj dve leti in dve fermentaciji. Ivan je priznal, da so pri čebelah in medu še začetniki, a novost se jim je kljub temu dobro posrečila.

Semiška županja Polona Kambič je ob tem poudarila, da morajo biti danes za uspeh ljudje izvrstni in Simoničevi so takšni. Sicer pa je prepričana, da je na pohodu že kakšna nova penina. Znani enolog dr. Julij Nemanič pa je pohvalil inovatorsko žilico Simoničevih, zaželel pa jim je še veliko idej s peninami, ki so, kot je dejal, vino za dušo.

Članek je bil objavljen v 46. številki Dolenjskega lista, 14. novembra 2013

M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

21.2.2014Oceni grojzdek 

čestitke za nove ideje ! vseeno pa VINO JE PRIDELEK IZKLJUČNO IZ GROZDJA vse drugo so lahko samo fermentirani prideki s komercijalnimi imeni. Srečno

22.2.2014Oceni kdopadrug 

Navadno preseravanje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava