Primer dobre prakse - First Wake Park so mladi naredili sami

10.1.2014 | 13:40

Primer dobre prakse - First Wake Park so mladi naredili sami
Primer dobre prakse - First Wake Park so mladi naredili sami

Župan Mestne občine Murska Sobota Anton Štihec je s sodelavci in mladimi iz občine obiskal First Wake Park Boršt, kjer so si ogledali športni center za deskanje in smučanje na vodi ter se seznanili s prostorskimi zahtevami takšnega projekta. Župan občine Brežice Ivan Molan je dejal, da je park tudi primer dobre prakse spodbujanja gospodarstva in pomoči mladim podjetnikom pri uresničevanju njihovih idej. Občina je športnim navdušencem pomagala z nasveti pri prostorskih ureditvah in pridobivanju dokumentacije, vse ostalo pa so pri First Wake Parku mladi naredili sami.

Mestna občina Murska Sobota načrtuje ureditev športnega centra za deskanje in smučanje na vodi, zato so si v brežiški občini ogledali primer dobre prakse – First Wake Park na Borštu. Župan Ivan Molan in strokovni sodelavci občine Brežice so jih seznanili s prostorskimi zahtevami umeščanja takšnega centra, predstavnik First Wake Parka Jože Novoselc pa je predstavil potek urejanja in obratovanja parka. Kot je dejal murskosoboški župan, so se z veseljem seznanili s primerom dobre prakse, saj ne želijo izumljati tople vode, temveč slediti uspešnemu zgledu in čim prej urediti lastni vodni športni center.

O parku

Pred tremi leti je gramoznica Boršt dobila novo vsebino. Projekta so se lotili ambiciozni mladi, ki so svojo navdušenost nad wake-anjem (op. drsenje z desko po vodi) in lastne izkušnje obiskov vodnih parkov v tujini umestili v lokalno okolje. Občina je zagotovila ustrezno prostorsko umestitev, sami pa so uredili brežine in za izvedbo aktivnosti postavili ustrezno infrastrukturo. Poleg žičnice je obiskovalcem na voljo tudi okrepčevalnica, trgovinica in seveda prostorov za pridobivanje bron barve in vodne osvežitve. Ideja se je potrdila že v prvi sezoni, ko so lokalni in tuji obiskovalci hitro zapolnili razpoložljive kapaciteto. Tako so letos v pripravah že na četrto sezono v kateri razmišljajo tudi o potencialnih širitvah. Aktivno se s potrjeno in prepoznano ponudbo umeščajo tudi v idejne načrte občine za ureditev športno rekreacijskih površin v Vrbini ob izgradnji HE Brežice.

First Wake Park na Borštu je odprt od maja do oktobra. Deskarjem na vodi je na voljo proga v dolžini 400 m (200 m v eni smeri ) – gre za sistem proizvajalca Sesitec – SYSTEM 2.0. Sistem tvorita dva nosilna stebra na nasprotnih brežinah in med katerima je napeta nosilna jeklenica. Na jeklenici se nahaja skripec ki se premika po jeklenici in hkrati poganja deskarja.

Občina Brežice

Zvočni zapisi

Predstavnik First Wake parka Jože Novoselc

Brežiški župan Ivan Molan o parku in podjetniški pobudi mladih

Župan Murske Sobote Anton Štihec o ogledu parka

Galerija

FWP akcija_vir FB First WakePark1
Obisk First Wake Parka s predstavniki občine Murska Sobota 02
Obisk First Wake Parka s predstavniki občine Murska Sobota 09

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava