Modra frankinja - žametno vino Posavja

26.8.2013 | 09:00

Modra frankinja - žametno vino Posavja

Bogastvo narave v Posavju, ki se zrcali v vodnatosti, gozdnatosti in sončnosti pokrajine, se odraža tudi v bogati posavski vinski ponudbi in kulinariki. Kot ostale slovenske pokrajine, tudi Posavje premore svoje vinsko-kulinarične posebnosti. Posavje se lahko pohvali kot eno najboljših slovenskih in celo evropskih območij modre frankinje, zato je posavska modra frankinja polna in bogatega okusa, vonja, barve in zdravilnih lastnosti, ki jih vino sploh lahko ima. Modra frankinja z vsemi svojimi lastnostmi se lahko skupaj z lokalno pridelano hrano poveže v bogate vinsko-kulinarične zgodbe.

Zakaj modra frankinja?

Sorta Modra frankinja je v Sloveniji razširjena v dveh vinorodnih deželah (Podravje, Posavje) in petih vinorodnih okoliših (Štajerska Slovenija, Prekmurje, Bizeljsko-Sremiški okoliš, Dolenjska in Bela krajina). Je sorta, ki lahko daje visoko kakovostno vino in je znano, da je v vseh omenjenih okoliših vodilna po kakovosti izmed vseh rdečih sort. Odlikuje jo tudi velika vsebnost antioksidantov, še posebej resveratrola. Resveratrol znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

Modra frankinja je sestavni del cvička, ki je že v 90. letih 20. stoletja ustvaril pomembno prepoznavnost v slovenskem prostoru in leta 2001 pridobil oznako PTP (priznano tradicionalno poimenovanje). Prav tako nosi modra frankinja pomemben delež sestave Metliške črnine PTP in rdečega Bizeljčana PTP. Kot samostojno vino pa modra frankinja nosi izjemen potencial za razvoj in prepoznavnost, ki je v veliki meri še neizkoriščen. Zato je naš projekt posvečen modri frankinji.

Projekt, ki smo ga poimenovali »Modra frankinja – žametno vino Posavja«, smo skupaj vsebinsko oblikovali štirje partnerji (Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (nosilec projekta), Kmečka zadruga Sevnica; Zveza društev vinogradnikov Dolenjske; Center za razvoj podeželja Posavje) in zanj uspešno pridobili evropska sredstva programa LEADER. Projekt se izvaja v letih 2013 in 2014 in je sestavljen iz več dogodkov, strokovnih predavanj, ocenjevanja vin in spremljevalnega programa.

Namen projekta:

Izvedba usposabljanj in spodbujanje proizvodnje, povezovanja in organiziranega trženja lokalnih izdelkov modre frankinje na načine, ki zagotavljajo višjo kakovost in višjo dodano vrednost.

Cilji projekta:

- Povečanje obsega, razširjenosti in kakovosti pridelave vina modre frankinje ter povečanje znanja ter kakovosti negovanja vina modre frankinje (Izobraževanje pridelovalcev in spodbujanje povečanja kakovosti pridelave);

- Povečanje prepoznavnosti in uporabe vina modre frankinje v Posavju in tudi izven meja

Posavja;

- Vzpostavitev trajne lokalne trajnostne oskrbe lokalnih gostinskih ponudnikov – spodbuditi vzpostavitev sistema od pridelovalca do ponudnika (spodbujanje uporabe modre frankinje v lokalni, regionalni in tudi državni kulinariki in gostinski ponudbi);

- Povečanje prepoznavnosti in obiskanosti Festivala modre frankinje s strani pridelovalcev in obiskovalcev kot odraz povečanja prepoznavnosti in pomena vina modre frankinje (Splošna promocija in dvig osveščenosti o lastnostih (predvsem tudi zdravilnih) vina modre frankinje na lokalni, regionalni in evropski ravni, predvsem skozi Festival modre frankinje).

Vizija projekta:

»Vino modra frankinja postane prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja ter po kakovosti in razširjenosti eno od prepoznavnih središč modre frankinje v Evropi.«

Vrednost projekta:

Skupna ocenjena vrednost stroškov projekta znaša 37.943,14 EUR.

Partnerji projekta:
1. Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (nosilec projekta),
2. Kmečka zadruga Sevnica, z.o.o.
3. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske
4. Center za razvoj podeželja Posavje

V letu 2013 se že izvajajo / načrtujejo naslednje aktivnosti projekta:

- Ocenjevanje kakovosti vin modre frankinje - četrtek, 29. 8. 2013, v gostišču Dolinšek (Vrh pri Boštanju)

- Kulinarična delavnica "Raj za mesojedce ob kelihih modre frankinje" - ponedeljek, 2. 9. 2013, ob 18.00, na Gradu Sevnica

- Usposabljanje za vinogradnike “Lastnosti in posebnosti pridelave modre frankinje"

Predava dr. Julij Nemanič. Sobota, 7. 9. 2013, ob 17.00, na Gradu Sevnica (v okviru 3. Festivala modre frankinje)

- Usposabljanje vinarjev “Vpliv tehnoloških postopkov na trženje vina modre frankinje” Predava Bojan Kobal. Sreda, 6. novembra 2013, ob 18. uri v prostorih Kmečke zadruge Krško.

- Promocija modre frankinje:

priprava in dograjevanje celostne grafične podobe ter promocijska predstavitev na Festivalu modre frankinje, zakup in urejanje spletnega mesta www.modra-frankinja.com, vzpostavitev kanalov na medmrežju, kontekstualno oglaševanje, sodelovanje s sorodnimi festivali in vzajemna promocija, strokovni članki, priprava in objava spletnega videa, objava in ažuriranje in distribucija e-novic, oglaševanje na Face-booku, oglaševanje na Googlu...

- 3. Festival modre frankinje : Sobota, 7. 9. 2013, od 15. ure, na Gradu Sevnica.

Edinstveni enološko-kulinarični dogodek s predstavitvijo in promocijo modre frankinje ter vrhunske kulinarike. Ocenjevanja modrih frankinj, delavnice in predstavitve vinarjev in degustacije modrih frankinj, vrhunska kulinarična ponudba in kulturni program. Podrobnosti na spletni strani www.modra-frankinja.com.

Projekt »Modra frankinja - žametno vino Posavja« je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za vsebino informacij je odgovorna LAS Posavje. Organ upravljanja za program razvoja podeželja RS za obdobje 2007-2013 je Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Mojca Pernovšek
direktorica KŠTM Sevnica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava