Novo mesto bogatejše še za eno poslikano situlo

6.2.2006

Dolenjski muzej Novo mesto je na današnji novinarski konferenci predstavil novo pridobitev - še eno, sicer že deveto ornamentirano situlo. Pridobitev bodo javnosti predstavili ta petek z novo arheološko razstavo, ki bo odprta do 21. maja letos.

Avtor razstave Borut Križ je dejal, da je devet okrašenih in osem navadnih situl, ki so jih našli prav na območju Novega mesta, dokaz o obstoju močne situlske umetnosti v teh krajih med 6. in 4. stoletjem pr.n.št. Zadnjo situlo so na Kapiteljski njivi izkopali leta 2003, po dolgotrajnih prizadevanjih Dolenjskega muzeja pa so jo sprejeli v restavratorski delavnici v Mainzu, od koder se je domov vrnila ob koncu lanskega leta.

Situla, ki sodi med mlajše tovrstne izdelke iz konca 4. stoletja pr.n.št., je močno poškodovana, k čemur je po Križevem pripovedovanju prispevala tudi poljska miš, ki si je v njej uredila domovanje. Situla ima le en figuralno okrašen pas s pripovedjo o sprevodu rogatih živali, ostali pasovi pa vsebujejo geometrijske in rastlinske motive. Razstava, ki jo bodo odprli v petek, 10. februarja ob 18. uri v Mali dvorani Dolenjskega muzeja, bo vsebovala še slikovno in fotografsko gradivo o ostalih novomeških situlah ter najdišču zadnje pridobitve.

Dolenjski muzej o delu v 2005 in načrtih za 2006

Direktor Dolenjskega muzeja Novo mesto Zdenko Picelj je danes predstavil delovanje tega kulturnega hrama v lanskem letu, ki so ga zaznamovali številni jubileji. Realizirali so vse zastavljene cilje, vključno s tremi lastnimi razstavami (Vladimir Lamut-akti, Zastava meščanske garde ter Pečarska in keramična industrija v Novem mestu), finančno so leto zaključili pozitivno, a so zabeležili približno deset odstotkov manj obiska kot leto prej. K temu je po Picljevih besedah pripomogla obnova v mestnem jedru, ki je denimo Jakčev dom 'zaprla' od avgusta dalje. Kljub temu si je muzejske razstave lani ogledalo več kot 17 tisoč obiskovalcev, njihove stalne razstave pa so zabeležile 25 odstotni porast obiska v primerjavi z letom 2004. Stalne razstave so sicer stare že več kot 20 let, zato so nujne spremembe in dopolnitve.

O načrtih Dolenjskega muzeja je Zdenko Picelj dejal, da bi radi konec septembra letos odprli vsebinsko prenovljeni Jakčev dom, kjer bodo uredili tri stalne razstave, v pritličju pa naj bi zaživela galerijska dejavnost. Druga pomembna pridobitev za muzej pa bi bila hiša na Glavnem trgu 30 oz. sedanja slaščičarna. Če bodo uspeli dogovori med Mestno občino Novo mesto in lastnikom hiše, Ministrstvom za šolstvo in šport, bi v prvem nadstropju hiše uredili stalno razstavo o zgodovini Novega mesta, v pritličju pa bi svoj prostor našli kavarna, Turistično-informacijski center in prodajalna s spominki kulturne dediščine. A je odločitev o razvoju mestnega jedra odvisna od mestnih svetnikov, ki morajo za omenjeni projekt zagotoviti sredstva z rebalansom proračuna, kar naj bi se zgodilo konec tega meseca.

Že nekaj časa čaka na oživitev še ena zamisel upravljalcev Dolenjskega muzeja: da bi se Novo mesto poimenovalo za mesto situl. Glede na to, da gre za vrhunske arheološke najdbe in da 90 odstotkov od skupno 19 situl v Sloveniji izhaja s tega območja, je po Picljevih besedah mesto lahko upravičeno ponosno na tukajšnje najdbe, enkratne tudi v evropskem merilu.

Zvočni zapisi

Borut Križ o razstavi

Borut Križ o deveti situli

Borut Križ o novomeških situlah

Borut Križ o situli in poljski miški

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava