DL: Razstava v GIGA - Matematične skulpture

5.5.2024 | 11:00

Matematične skulpture, Franc Savnik (Foto: Gimnazija Brežice)

Matematične skulpture, Franc Savnik (Foto: Gimnazija Brežice)

GIGA – V gimnazijski galeriji Brežice je na ogled kiparska razstava Franca Savnika Matematične skulpture. Kot je ob odprtju rekel v predstavitvi akad. slikar Alojz Konec, je Savnik matematik, profesor matematike, njegove skulpture pa imajo širše in globlje tri pomenske razsežnosti: matematično, rokodelsko in umetniško.

Savnik je od leta 2003 nosilec certifikata Umetna obrt Slovenije, ki ga izdaja Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Po besedah Konca »goji edinstveni proces izdelave matematičnih objektov iz lesenega kubusa. Najprej izdela virtualni računalniški model, ga grobo rezka ter fino dodela z brušenjem in lakiranjem. Pobliže njegov ustvarjalni proces vključuje zahteven postopek izračunov in inženiringa jedrnega bloka. Začne z matematično funkcijo in njeno ravninsko krivuljo, matematično jo zvije v prostor, zlepek usmerjenih lokov pretvori v stržen skulpture, na stržen naniza veliko skladnih npr. pravokotnikov na stranico lomljenke, izdela šablone vidnih delov nivojnic, po šablonah v grobem izrezka in ročno dokonča do gladke krivulje«. Savnikove matematične skulpture so izdelane iz enega samega kosa lesa, in sicer po nasprotni metodi, kot je sodobno 3D-tiskanje, pri katerem material nanašajo.

Savnik, nekdanji učitelj in ravnatelj na Gimnaziji Brežice, razstavlja bronasto in deset lesenih skulptur iz obdobja 2003–2023. Razstava je na ogled v času pouka do 15. maja.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava