DL: Prostofer zaživel - ''Lepo je, ko pomagam''

4.5.2024 | 18:40

Ivanka Zagorc je od vsega začetka projekta Prostofer prostovoljka šoferka in rada pomaga starejšim. (Foto: L. M.)

Ivanka Zagorc je od vsega začetka projekta Prostofer prostovoljka šoferka in rada pomaga starejšim. (Foto: L. M.)

Tako pravi Ivanka Zagorc, ena izmed desetih voznikov projekta Prostofer v šmarješki občini – V enem letu za 38 občanov 142 voženj – Lepo sprejeta pomoč se bo nadaljevala

Pred dobrim letom dni je k vseslovenskemu projektu izboljšanja trajnostne mobilnosti starejših Prostofer Zavoda Zlata mreža pristopila tudi Občina Šmarješke Toplice.

Od škocjanskega podjetja Avtocenter Krašna je najela električno vozilo Renault ZOE in z njim prostovoljci vozijo predvsem starejše občane po nujnih opravkih. Kot pove Klaudija Povše, svetovalka za družbene dejavnosti, kmetijstvo in podjetništvo na Občini Šmarješke Toplice, je v obdobju enega leta prevoz koristilo 38 občanov, za katere je bilo opravljenih 142 prevozov. Največkrat, 116-krat, so ga uporabljali za obisk zdravstvenih ustanov, peljali pa so tudi v trgovine, na pokopališča, banko, upravno enoto, občino in pošto, našteje Povšetova in doda, da se bodo v prihodnosti desetim voznikom Prostoferja pridružili še trije, ki morajo prej opraviti usposabljanje. Strošek za preteklo leto je znašal 8.344 evrov, v kar so všteti najem vozila in strošek klicnega centra.

Naročanje poteka na številki 080 1010; klicni center je na voljo občanom vsak dan od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure. Prevoz je priporočljivo rezervirati vsaj tri dni prej.

IVANKA TAKSI SLUŽBA

Med bolj zagnanimi prostovoljnimi šoferji je Ivanka Zagorc iz Šmarjete, upokojenka, ki je v projektu od začetka. Starejšim rada pomaga s prevozom, vozila jih je že v bolnišnico na pregled in operacije, pa ne le v Novo mesto, tudi v Ljubljano in na Golnik. Tudi na nakupovanje jih odpelje pa v banko in kamor koli je treba.

»Lepo je, ko pomagam. Na starejše vedno gledam kot na svoje starše, z ljubeznijo. Rada zraven poklepetam z njimi, željni so pozornosti, stika z drugimi in za vse dobro tudi hvaležni. Ne gre le za prevoz, v trgovini jim npr. pomagam, nosim stvari. Starejši tudi ugotavljajo, da v spremstvu nas, prostovoljcev Prostoferja, ki imamo svoje uniforme in označbe, marsikje prej pridejo na vrsto in uslužbenci so z njimi prijaznejši in ustrežljivejši, kot če pridejo sami,« pripoveduje Zagorčeva in doda, da bo »taksi služba« starejšim še naprej, dokler bo lahko. Ponosna, da se je prostoferjevcem pridružil tudi njen mož, in sploh, da te storitve v občini lahko nudijo.

Sicer pa je sama znana kot dobrosrčna oseba – pred kratkim se je vrnila z enomesečnega prebivanja v Albaniji, kamor je odšla že tretjič pomagat revežem in sirotam.

Članek je bil objavljen v marčevski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava