DL: Občina prodaja igrišče za golf; Povhe: Kastelic deloval s figo v žepu

23.4.2024 | 14:00

Čeprav je bilo nekaj zanimanja, nihče ni vplačal varščine za nakup golf igrišča in vadbišča Blato, ki ga občina prodaja na javni dražbi. (Foto: R. N.)

Čeprav je bilo nekaj zanimanja, nihče ni vplačal varščine za nakup golf igrišča in vadbišča Blato, ki ga občina prodaja na javni dražbi. (Foto: R. N.)

Županja: Smiselno je vlagati v športno infrastrukturo, ki zadovoljuje širši krog občanov – Na Blatu idejna zasnova za medgeneracijski center, varovana stanovanja, indijanski tabor – Povhe: Kastelic deloval s figo v žepu

Občina Trebnje je leta 2021 v času župana Alojzija Kastelica kupila zemljišča blizu naselja Blato, kjer sta igrišče in vadbišče za golf. Z območjem je imela velike načrte, a se je novo vodstvo občine odločilo, da ta zemljišča proda. Javna dražba bi morala biti v teh dneh, a se do ponedeljka, ko je bil rok za vplačilo varščine, na dražbo ni prijavil nihče, zato jo bodo ponovili.

Kot pojasnjuje trebanjska županja Mateja Povhe, občina nima interesa vlagati v obnovo in vzdrževanje golf igrišča in vadbišča Blato. »Smiselno je vlagati v športno infrastrukturo, ki zadovoljuje širši krog občanov, ne le peščice. Golf kot športno dejavnost in kot del turistične ponudbe z vsemi spremljajočimi dopustnimi objekti bo lažje zagotovil zasebni investitor. Želimo najti kupca, ki bo tam vložil v ustrezno urejenost in opremljenost športnih površin, dvignil uporabnost objektov in povečal število uporabnikov ter obogatil ponudbo kraja,« pravi županja.

Občina je pred tremi leti okoli 5,3 hektara velik kompleks kupila za 219.000 evrov, zdaj pa ga prodaja za 574.000 evrov. »Celotno območje predstavljajo stavbna zemljišča, del so površine za turistično ponudbo in nastanitev, del pa površine za oddih, rekreacijo in šport. Temu ustrezno je bila določena izklicna vrednost pri javni dražbi, ki je višja od ocenjene vrednosti, upoštevajoč cene nepremičnin v občini,« je o razlogih, zakaj zdaj toliko višja cena, povedala Povhe.

NA BLATU SMELI NAČRTI

Mnogi se ob tem sprašujejo, zakaj je občina leta 2021 sploh kupila golf igrišče. Prejšnji župan Alojzij Kastelic je za nas časopis povedal, da je pod njegovim vodstvom občina po ugodni ceni prišla do številnih zemljišč, ki jih je potrebovala ali načrtovala za nadaljnji razvoj. »Na območju golf igrišča in vadbišča Blato je bila že pred leti izdelana idejna zasnova, ki jo je naredila krajinska arhitektka Ana Kučan. Tam so bili predvideni medgeneracijski center, varovana stanovanja za starejše, indijanski tabor in še marsikaj drugega. Zamisel je bila po mojem mnenju dobra. Zaradi tega smo šli v nakup zemljišč, saj smo želeli, da ne pridejo v zasebno last,« je povedal Kastelic, ki je kot župan zemljišča kupil od Toneta Zaletela, s katerim se dobro poznata.

Kot pravi, ga žalosti, da ima nova občinska oblast zdaj drugačne načrte. »Bili smo ena redkih občin, ki smo imeli golf igrišče in smele načrte za naprej. Tudi to lahko prispeva k obisku še kašnega turista več. Od Fundacije za šport smo dobili okoli 25.000 evrov za obnovo igrišča, nekaj bi morala prispevati še občina, vendar občinski svet takrat investicije ni podprl, tako da je vse padlo v vodo,« obžaluje Kastelic, ki tudi sam, sploh zdaj kot upokojenec, večkrat vzame v roke palice za golf in pride vadit na Blato. Po njegovih besedah sta s Tonetom Zaletelom v zadnjem letu tudi skrbela, da je trava primerno pokošena. »Upam, da se bo igrišče obdržalo, da bomo še naprej lahko igrali golf,« še dodaja.

S FIGO V ŽEPU

Povhe pravi, da to, kar govori Kastelic, ni povsem res. »V kupoprodajni pogodbi piše, da je namen kupca, da na območju nepremičnin uredi prostor za potrebe varstva starejših in da se pogodba sklepa namesto razlastitve. To se je v nadaljevanju izkazalo za neresnično, kajti kmalu po tem, ko je občina kupila zemljišča, je Kastelic občinskemu svetu v odločanje podal investicijsko dokumentacijo za obnovo in posodobitev golf igrišča. Zaradi tega je v prvi vrsti kupil zemljišče, v pogodbo pa je napisal, da kupuje za druge namene, zato da je bila kupoprodajna pogodba prosta plačila davka na promet nepremičnine. S tem je nakup tudi lažje upravičil pred občinskim svetom. V nasprotnem primeru verjetno svetniki tega ne bi podprli. Kastelic je deloval s figo v žepu. Vse nadaljnje aktivnosti, ki so bile vezane na ta zemljišča, so se vrtele okrog golfa,« poudarja trebanjska županja.

Ob tem izpostavlja, da je Kastelic z Zaletelom sklenil še posebni dogovor, in sicer da mu pripada vsa posekana hlodovina na teh parcelah in brezplačno trženje oglasnih panojev. »Kastelic je takrat dejansko prišel tudi v konflikt interesov, saj je obenem tudi predsednik Blato Pitch&Putt golf klub Trebnje, ki tam trži vadbe. Kupoval je v imenu občine, hkrati pa za potrebe društva, ki mu je predsedoval,« meni Povhe.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava