Majda Hriberšek 'vrtoljubcem': o obvladovanju škodljivcev in pleveli

23.4.2024 | 10:20

Majda Hriberšek 'vrtoljubcem': o obvladovanju škodljivcev in pleveli

Splošne knjižnice že dolgo nismo več samo prostor, kjer se hrani in izposoja knjižnično gradivo. Vse bolj postajamo mesto z izobraževalno, kulturno, informacijsko in socialno vlogo. Nudimo vedno več inovativnih dejavnosti, s tem pa pomembno vplivamo na lokalno skupnost. Tudi zato v Knjižnici Brežice od 1. februarja letos deluje Knjižnica semen. Spodbuja varovanje in ohranjanje tradicionalnih vrst kulturnih rastlin, lokalno pridelavo hrane, samooskrbo in vračilo semen v roke ljudi.

Za izposojo semen se uporablja posebna aplikacija, ki omogoča pregled nad kroženjem semen, vodi pa nas tudi v procesu vračanja in vnosa semen v zalogo. Storitev je na voljo članom Knjižnice Brežice, vsakokratna sezona pa bo v odpiralnem času osrednje knjižnice potekala od februarja do konca oktobra.

Izposojo domačih semen lahko člani Knjižnice Brežice pospremijo z izposojo tematske literature iz naše raznolike knjižnične zbirke. Posameznike k aktivnemu samooskrbnemu delovanju v skupnosti ter k ohranitvi kulturne in naravne dediščine spodbujamo tudi z organizacijo brezplačnih predavanj in dogodkov za širšo javnost. Eno slednjih je bilo tudi minulo četrtkovo predavanje, 18. aprila 2024, ko smo »na dan za plod in enega izmed aktualnih dni za presajanje« gostili Majdo Hriberšek iz Društva za biološko-dinamično gospodarjenje Ajda Posavje. Slednje nam je tudi podarilo semena za vzpostavitev naše že omenjene Knjižnice semen. Pri pakiranju semen v vrečke in pripravo slednjih za izposojo ter nadaljnjo uporabo pa nam je v minulih mesecih pomagala prav gospa Majda.

Ker se na domačem vrtu radi pojavijo škodljivci ali pa se nam prekomerno razrastejo pleveli, smo zbrani v Dvorani Savice Zorko z zanimanjem prisluhnili nasvetom, kako lahko prve in druge obvladujemo ter nadzorujemo, da nam ob pojavu na naših pridelkih ne povzročijo prevelike škode. Kadar njihovo število ni prekomerno, so to sicer koristni organizmi, ki opravljajo svojo pomembno vlogo pri procesih razgradnje organskih snovi.

Majda Hriberšek 'vrtoljubcem': o obvladovanju škodljivcev in pleveli

Rahljanje in ne obračanje zemlje, gnojenje z zrelim kompostom, oživljanje zemlje z biodinamičnimi preparati, krepitev rastlin s čaji, skrb za kolobar na vrtu ali njivi, uporaba prevrelkov in pepela pred posevkom je le nekaj primerov zelo učinkovite preventive. V nadaljevanju smo podrobneje spoznali še naravne postopke za omejevanje škodljivcev in pleveli, pa homeopatska škropiva na osmo potenco, ki jih izdelujejo v Društvu. Z zanimanjem smo spremljali tudi predstavitev biološko-dinamičnih preparatov, kot so preparati za škropljenje, kompostni preparati in gnoj(enje) po Mariji Thun.

Ker pa niti dva vrtova med seboj nista enaka, prav tako ne dva dneva v enem vrtu, so udeleženci z gostjo in ostalimi prisotnimi »vrtoljubci« delili marsikatero svojo izkušnjo oziroma poprosili za mnenje in nadaljnjo usmeritev.

Blitva, pastinak, motovilec, paprika, buča, koper, kumina, rabarbara, koromač, soja, nagelj. Prepričani smo, da bodo slednji tudi letos uspevali na mnogih domačih vrtovih. Hkrati pa je to tudi delček raznolikih vrst semen iz zaloge naše Knjižnice semen. Prijazno vas vabimo k njeni uporabi in sooblikovanju nadaljnje zaloge. Ob tem pa naj veljajo besede naše gostje, s katerimi je strnila gostujoče predavanje: »Poskusimo ob pogledu na naše rastline vedno prisluhniti občutkom, ki nas v tistem trenutku prevzemajo. Tako se učimo znova pridobiti naša védenja, ki smo jih s civilizacijo in odmikom od narave izgubili.«

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

_zzknjiznica (1)
_zzknjiznica (2)
_zzknjiznica (3)
_zzknjiznica (4)
_zzknjiznica (5)
_zzknjiznica (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava