90 let Božidarja Južne

17.4.2024 | 13:30

 90 let Božidarja Južne
 90 let Božidarja Južne
 90 let Božidarja Južne

Naš občan gospod Božidar Južna iz Dragomlje vasi je 13. aprila letos napolnil 90 let.

Vsakemu je njegov rodni kraj najljubši in najlepši. In slej ko prej vsak spozna, kako je njegov košček zemlje prav tako dober kot drugi kraji na svetu in da ima tu vse tisto, kar lahko najde na vrhovih gora ali ob morju ali kjerkoli drugje na svetu.

Božidar, rojen 1934 leta v Dragomlji vasi, je odraščal tako kot je rasla ostala mladina na vasi; ob pomanjkanju in revščini, vpeta v delo na kmetiji, v vinogradu in v gozdu. Brezskrbno otroštvo je ostro prekinila vojna in v igro ter nedolžna vaška potepanja vnesla strah in obup. V času vojne je ravno pričel obiskovati osnovno šolo na Suhorju, ko so jo 26. novembra 1942 požgali partizani, saj je bila v njej italijanska postojanka. Šolanje se je potem nadaljevalo v gasilskem domu v Dragomlji vasi, pouk pa so imeli le dvakrat tedensko. To so bili težki časi, ki se jih Božidar spominja tudi po tem, da so več časa bili lačni kot siti. Otroci so za kakšen dinar pomagali pri kmečkih opravilih po vaseh. Okopavali so vinograd, mlatili pšenico, za težko pridelani denar pa so si potem kupili srajco ali čevlje.

Nastopila so vojaška leta. Božidar je od leta 1954 do 1956 služil vojaški rok v Beogradu, in sicer je bil vezist, zadolžen za telefonijo. Ko sta leta 1962 s svojo življenjsko sopotnico Marijo Cimermančič iz Cerovca stopila na skupno življenjsko pot, jima ni bilo postlano z rožicami, saj je bilo potrebno pošteno poprijeti za delo, si ustvariti streho nad glavo, delati na kmetiji, v vinogradu in tako naprej. Božidar je ostal doma na kmetiji in se zaposlil v podjetju IMV – lesni obrat na Suhorju, kateri se kasneje preimenuje v TPV, ker je delal do upokojitve.

Leta 2001 mu umre žena. Kljub vsemu delu in težavam je bilo veliko volje in želje še naprej delovati v domačem gasilskem društvu in drugih društvih z namenom pomagati kraju in ljudem. Pri svojih letih zadnja štiri leta biva v domu starejših v Metliki in je vesel vsakega obiska iz domačega okolja.

Poleg njegovih dveh otrok, petih vnukov in šestih pravnukov, sosedov, sostanovalcev in prijateljev smo mu vse dobro zaželeli tudi predstavniki Rdečega križa Suhor in Metlika, gasilsko društvo Dragomlja vas, društvo upokojencev Suhor, KS Suhor, zveza borcev za vrednote NOB, vodstvo in zaposleni doma starejših Metlika in županja občine Metlika gospa Martina Legan Janžekovič.

OZ RK Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava