Po zdravilo v naravo

12.4.2024 | 12:40

Foto: Freepik

Foto: Freepik

Špinača (Foto: Shutterstock)

Špinača (Foto: Shutterstock)

Šparglji (Foto: Dreamstime)

Šparglji (Foto: Dreamstime)

Večina regrat nabira zgolj zgodaj spomladi, ko so mladi listki še mehki,  ker ima toliko za zdravje koristnih sestavin, pa se ga splača v  jedilnik vključevati skozi vse leto. (Foto: Dreamstime)

Večina regrat nabira zgolj zgodaj spomladi, ko so mladi listki še mehki, ker ima toliko za zdravje koristnih sestavin, pa se ga splača v jedilnik vključevati skozi vse leto. (Foto: Dreamstime)

Včasih res ni treba daleč, še bolje, celo v žep nam ni treba seči prav globoko za to, da svoje telo obilno preskrbimo s koristnimi vitamini in minerali – če sploh ne omenjamo, da ob tem še uživamo v odličnih okusih. V času, ki je pred nami, nikar ne prezrite naslednjih izvrstnih »zdravil«.

Mlada špinača

Liste mlade špinače lahko uporabljate v solati ali kot sok, saj je tako še bolj zdrava, kot če bi jo skuhali. Vsebuje veliko vitamina K, ki vpliva na zdravje kosti, ter vitamina C, kalija, folne kisline in železa. Če je boste pojedli dovolj, sicer ne boste postali tako močni kot Popaj, bo pa zagotovo vplivala na vaše razpoloženje, spočitost in mirne živce.

Pomaga tudi pri slabovidnosti, nastajanju krvi, hujšanju in odvajanju vode iz telesa.

Šparglji

Ta vrtnina je eden izmed najboljših virov vitamina B in folatov, ki so pomembni za sintezo dopamina, noradrenalina in serotonina – treh hormonov sreče. Poleg tega da so šparglji nadvse okusni in hranljivi, ima ena porcija le 32 kilokalorij ter po 3 grame ogljikovih hidratov in vlaknin.

Bogati so tudi z vitaminom C in se štejejo kot drugi najboljši vir folne kisline, za katero je znano, da zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in raka debelega črevesja ter je nadvse koristna za nosečnice.

Radič

Grenak okus radiča je posledica vsebnosti saharida intibina. Radič vsebuje različne polifenole, ki delujejo preventivno proti nastanku srčno-žilnih bolezni in rakavih obolenj. Radič je vir prehranske vlaknine in provitamina A, ki je pomemben za vid. Koliko učinkovin, na primer vitaminov, mineralov, grenčin in preostalih snovi, vsebuje, je odvisno od sorte in načina gojenja. O radiču so izvedli različne raziskave po vsem svetu. V eni od njih, opravljeni v Italiji, so določili fenolne sestavine, ki jih vsebujejo vrste chioggia, treviso, treviso tardivo in verona.

Med drugim so ugotovili, da vsebujejo antocianine (barvila, odgovorna za modro, rdečo ali vijoličasto barvo), zanje pa velja, da ščitijo arterije, preprečujejo združevanje trombocitov in varujejo endotelij. Tako se zmanjša tudi tveganje za bolezni srca in ožilja.

Regrat

V regratovih listih najdemo fruktozo, grenčine, fenolno kislino, inulin, sterole, flavonoide, kalijeve soli in kumarine. Poleg tega je v regratu tudi kalij, pomemben kot nadomestilo rudnin, ki jih človek izgubi zaradi povečanega izločanja seča. Še posebno bogat je z vitaminoma A in C ter železom. Regrat naj bi imel višjo koncentracijo železa in kalcija kot špinača.

Na voljo nam je tudi čaj iz regrata. Sicer se regrat v tradicionalni medicini že dolgo uporablja zaradi protirevmatičnih, protivnetnih in diuretičnih lastnosti.

M. K. / revija Bodi zdrava

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava