namig za premik

Pohod na Veliki Pršivec (2056 m), zbor na postajališču pri Supernovi

7.4.2024 | 05:00

v nedeljo, 07. 4. 2024

Veliki Pršivec je malo obiskana gora, ki se nahaja nad dolino Krma. Iz vrha je zelo lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp, s Triglavom, Ržjo in Rjavino na čelu, in cela veriga gora nad Krmo s Toscem in Vernarjem na koncu. Z vrha proti dolini je mogočen prepad skoraj 1000m.

Odhod: Ob 5.00 uri s postajališča pri Supernova centru v Bršljinu. S prevoznimi sredstvi (osebni avti) se bomo odpeljali proti dolini Krma.

V dolini Krma bomo začeli na lahki sprehajalni poti čez hudournik v gozd, kjer se pot začne rahlo vzpenjati. Zmerno strma pot nas bo na višini 1300m pripeljala iz gozda med rušje, kjer se začno odpirati lepi razgledi na bližnja ostenja vrhov nad Krmo. Pot gre deloma skozi redek gozd, deloma skozi ruševje do ravnice Malo polje, od koder se desno začne zmerno strm vzpon mimo korita z vodo do planine Zgornja Krma, kjer stoji pastirska koča.

Pot bomo nadaljevali v smeri Kredarice in Staničevega doma skozi pas redkega macesnovega gozda na razgledna pobočja, kjer bomo pot nadaljevali po neoznačeni stezici, ki se vzpenja po manjši neizraziti dolinici. Po zmerno strmem pobočju, ki je obdano z rušjem bomo kmalu dosegli vrh Velikega Pršivca.

Pot bo zaradi snega zahtevna in je primerna samo za izkušene in dobro pripravljene planince s popolno opremo za gibanje v gorah pozimi.

Domov se bomo vrnili v večernih urah.

Potrebovali boste dobro obutev - visok čevelj, primerna oblačila glede na vremensko napoved. Obvezne dereze (ne derezice), cepin in čelada.

Hrana in pijača iz nahrbtnika.

Stroški prevoza se porazdelijo po avtomobilih (poravnate pri šoferju)

Prijave: Najkasneje do četrtka, 04. 04. 2024

* po elektronski pošti nejabbele@gmail.com zraven pripišite vašo tel. številko

* na GSM 040 202 941 – Andreja

Pohod bova vodila Andreja in Matej ter vodniki PD Krka Novo mesto.

Pojdimo skupaj varno v gore!

Za Planinsko društvo Krka Novo mesto pripravila Andreja.

‹ nazaj