namig za premik

Pohod na Pugled (564 m), zbor pri OŠ Bršljin

1.4.2024 | 08:00

Velikonočni ponedeljek, 1. 4. 2024

Pugled, vrh v obronkih Kočevskega Roga, je ravno pravšnji za pohod po velikonočnem vikendu in dobrotah, ki smo se jih do onemoglosti najedli. Zato vas lepo vabim, da se mi pridružite na nezahtevnem pohodu, ki je zgodovinsko obarvan. Čez Pugled poteka tudi priljubljen pohod Po medvedovih stopinjah. Ta pot je tudi naš ponos, saj jo urejajo in ohranjajo naši markacisti. Za Novomeščane je morda zanimiv podatek, da je na Pugledu leta 1942 umrl pesnik in pisatelj Miran Jarc (roj. 1900), ki je del svojega življenja preživel v Novem mestu. Naše pohode podpira tudi Mestna občina Novo mesto, zato vas vabim v čim večjem številu.

ODHOD:

Z zbirnega mesta pri OŠ Bršljin ob 8. uri, se bomo z osebnimi vozili oz. avtobusom, če bo dovolj prijavljenih, odpeljali v smeri Kočevja do Starega Loga. Vožnja bo trajala 40 minut.

TURA:

Našo turo bomo začeli v Starem Logu. Po markirani poti se bomo najprej po travniku, kasneje pa po udobnem makadamu mimo nekdanje kočevarske vasice Žiben napotili do trase, ki vodi po Medvedovih stopinjah. Sledil bo še kratek vzpon in že bomo pri ostankih nekdanje cerkvice na Pugledu. Po postanku in malici se bomo po krožni poti vrnili na izhodišče v Stari Log. Za desetkilometrski pohod bomo potrebovali 3 do 4 ure.

POVRATEK:

V Novo mesto se bomo vrnili v zgodnjih popoldanskih urah.

VGN:

Trudimo se, da v naravi ne delamo škode (trganje rož, lomljenje vej …) in ne povzročamo hrupa. Odpadke odnesimo s sabo v dolino.

OPREMA:

Oprema naj bo primerna vremenu. Priporočam visoke pohodne čevlje in pohodniške palice. Ne pozabite na zaščito proti soncu, rezervno majico.

HRANA:

Hrana in pijača iz vašega nahrbtnika.

CENA:

Mladi planinci in odrasli člani 10€, nečlani PZS 15€

PRIJAVE:

Prijave in informacije do zasedenosti mest oziroma najkasneje do četrtka, 28. marca 2024, sprejemam na : tomaz.struna@gmail.com, tel.: 040 215 094.

VODENJE:

Za vodenje bomo poskrbeli vodniki PZS v Pohodniškem društvu Novo mesto, vodja pohoda bom Tomaž Struna.

Za Pohodniško društvo Novo mesto pripravil …..

POJDIMO SKUPAJ VARNO V GORE

Lep planinski pozdrav,

PDNM

‹ nazaj