Preprost recept za drugačno velikonočno šunko

29.3.2024 | 13:50

Šunka z vinsko omako (Foto: Shutterstock)

Šunka z vinsko omako (Foto: Shutterstock)

Seveda lahko skuhate šunko, ponudite hren, kumarice in pirhe, pa bodo vsi zadovoljni. Lahko pa šunko ponudite tudi na bolj zanimiv način, na primer v hamburgerju ali pa z omleto.

Šunka v vinski omaki

Sestavine za 4 porcije:

1 čebula
5 brinovih jagod
1 žlica kisa
50 ml olja
50 g navadne moke
300 ml juhe
100 ml belega vina
sol
100 ml smetane
600 g prekajene šunke
približno 2 žlici toast šunke
1 majhen por
pest sesekljanih zelišč (peteršilj, timijan ...)

Priprava:

1. Čebulo olupimo, drobno narežemo in damo v ponev. Dodamo brin, kis in približno 5 žlic vode. Mešanico zavremo in na hitro pokuhamo.

2. Olje in moko premešamo in popražimo. Prelijemo s hladno juho in stepemo. Osnovo za omako razredčimo z vinom in zavremo. Vmešamo kuhano čebulo z brinom. Omako počasi dušimo približno 10 minut.

3. Omako precedimo in jo damo nazaj v ponev. Začinimo s soljo, dodamo smetano in segrejemo.

4. Šunko narežemo na rezine in prepražimo na malo olja. Prestavimo v pekač, prelijemo z omako in pečemo približno 10 minut v pečici, ogreti na 190 °C. Pred serviranjem potresemo z drobno narezanim porom in zelišči.

Liza Maja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava