Nasveti: Pripravki za krepitev rastlin v strahu pred pozebo

27.3.2024 | 13:30

Rešitev za morebitno ohladitev (Foto: M. Pušenjak)

Rešitev za morebitno ohladitev (Foto: M. Pušenjak)

Vreme, ki mnogim sicer ustreza, prinaša veliko strahu in skrbi vsem, ki se ukvarjamo s pridelavo rastlin. Vegetacija prehiteva za mesec dni. Prva sadna drevesa že cvetijo, prav tako okrasne rastline. Obstaja velika nevarnost, da v naše kraje prodrejo mrzel zrak s severa in seveda pozebe.

Saj veliko ne moremo narediti, te izkušnje smo v zadnjih letih že dobili. A kakšno stopinjo ali dve pa lahko pomagajo rastlinam preživeti tudi prav posebne snovi, ki jim z eno besedo rečemo biostimulansi ali biostimulanti. Mnogi med njimi so res prav to – rastlinam pomagajo premagovati številne težave, stres zaradi prenizkih temperatur, vročine, poškodb po toči, škodljivcih … Meni so zelo ljubi in tudi v uradnih poskusih so izkazali svojo učinkovitost. Zato se bom posvetila samo njim.
Biostimulanse, ki jih resnično uporabljamo za krepitev rastlin, lahko uvrstimo v tri skupine. V prvi so izvlečki morskih alg, v drugi različne aminokisline, v tretji pa izvlečki rastlin.

Izvlečki iz morskih alg

Pripravki so narejeni kot izvlečki morskih alg. A pred kratkim sem prebrala tuj prispevek, da učinkujejo tudi alge iz naših ribnikov. Namočimo jih v vodo – alg naj bo za 20 odstotkov posode. Pustimo stati 12–24 ur, nato precedimo in seveda takoj uporabimo. Lahko zalivamo ali škropimo, v teh razmerah priporočam celo oboje. Zanimivo je, da so pozitivne učinke morskih alg na rastline ugotovili v Franciji, ob Atlantiku. Tam kljub pogosto zelo visoki zračni vlagi in padavinam nekaterim kmetom krompir ni zbolel. Ko so preučevali ta fenomen, so ugotovili, da vsi ti pridelovalci gnojijo z morskimi algami, ki jih je tam seveda v izobilju. To je pripeljalo do številnih raziskav in prav vse dokazujejo prednosti uporabe morskih alg. Sprva in še danes so jih uporabljali kot gnojilo za tla. Alge imajo velik vpliv na razvoj koreninskega sistema. Kmalu so izvlečke ponudili na trgu kot listna gnojila, biostimulanse, in kot take jih najpogosteje uporabljamo še danes. Zdaj pa dobimo na trgu že tudi hladno stiskane alge, ki imajo še večjo življenjsko moč in seveda tudi učinek. Sama jih uporabljam kot listno gnojilo, z njimi škropim, prav tako jih uporabljam kot gnojilo, z istim pripravkom zalivam. Običajno setev zalijem s čistimi algami, večer pred presajanjem sadik pa jih zalijem še enkrat. Prav tako vedno po presajanju balkonskega cvetja v prvo vodo za zalivanje dodam morske alge. Te res pomagajo koreninam rastlin, da se hitro razrastejo. V primeru mraza lahko rastlinam pomagajo premagati od 3 do 5 °C nižje temperature. A uporabiti jih je treba 24–48 ur pred stresom in potem še enkrat takoj po poškodbi. Pa še eno mesto imajo alge, namreč takoj po poškodbi (ko so listi že suhi, a čim prej) zaradi toče, (najpogosteje) vetra ali škodljivcev, posevek poškropimo s čistimi morskimi algami. Te namreč tudi hitro zaprejo rane, s tem pa preprečijo vstop glivicam in drugim boleznim v rastline.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  12., 19. marec, 2024.

Miša Pušenjak

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava