Preprosto in naravno obarvajte velikonočne pirhe

26.3.2024 | 14:40

V Sloveniji je zelo priljubljeno barvanje pirhov s pomočjo čebule.

V Sloveniji je zelo priljubljeno barvanje pirhov s pomočjo čebule.

Nekaj idej za naravno barvanje velikonočnih pirhov

Nekaj idej za naravno barvanje velikonočnih pirhov

Preprosto in naravno obarvajte velikonočne pirhe
Preprosto in naravno obarvajte velikonočne pirhe

Barvanje velikonočnih pirhov z naravnimi barvili ni tako zapleteno, kot si morda mislite, Le odločno se ga je treba lotiti.

Barvanja se lahko lotite po dveh postopkih Prvi postopek: jajca najprej skuhajte in jih potem položite v skledo z barvo. V tej jih morate nato pustiti kar nekaj časa, da se barva prime - najbolje bo kar čez noč. Drugi postopek: jajca skuhajte v vnaprej pripravljeni barvni mešanici. Pri tem bodite pozorni, da jih ne kuhate predolgo, saj bo beljak postal »gumijast«, rumenjak pa presušen! Najbolje, da v vodi najprej prevrete želena zelišča in jo nato ohladite. Jajca položite v hladno vodo in segrevajte do vretja! Nato jih v vodi pustite še približno 10- 15 minut.

V obeh primerih je zelo pomembno, da jajca pred začetkom barvanja temeljito očistite. To lahko storite tako, da jih zdrgnete s ščetko pod toplo vodo ali jih obrišete z v kis namočeno krpo. S tem se odstranita umazanija in voskast sloj, ki pogosto preprečuje, da bi se barva dobro prijela.

Čudovito naravno barvilo s posebnim učinkom je teran. Kuhanim jajcem bo podaril lep vijoličast odtenek, po vrhu pa še čudovite lesketajoče se srebrne pikice. Zares globok odtenek vijoličaste dobimo, če jajca pustimo v teranu dodatnih 10 ali 15 minut.

Naravna barvila

Najbolj preizkušena tehnika barvanja pirhov je zagotovo barvanje s čebulnimi olupki. Verjamemo, da ste že poskusili in da niste bili razočarani. Barva bo čudovito rjava, več čebulnih olupkov boste dodali, intenzivnejša bo. Izberite čim temnejše olupke, na koncu pa jajca namažite s slanino za sijaj. Odlično naravno barvilo, če želite jajca obarvati v rumeno ali oranžno, je kurkuma. Razmerje naj bo približno ena zvrhana žlička kurkume na deciliter vode. Če želite bolj oranžen odtenek, jajca po tem, ko ste jih skuhali, še nekaj ur namakajte v vodi, v kateri ste jih skuhali.

Zelo učinkovito barvilo je tudi rdeče zelje. Dobili boste čudovito modro barvo, ki bo odvisna od količine zelja, ki ga boste dodali vodi za kuhanje. Priporočamo, da lonec do polovice napolnite z zeljem in dodate ravno toliko vode, da bo zelje pokrito in se bodo jajca lahko kuhala. Mešanici pred kuhanjem dodajte še žlico soli in žlico kisa. Borovnice bodo jajca obarvale v vijoličasto moder odtenek! Lahko uporabite sveže borovnice, svoje delo pa bo opravil tudi borovničev sok ali celo kandirane borovnice.

Za zelen odtenek lahko uporabite več različnih reči. Zeleno barvo na vaših pirhih bodo pustili regrat, pa zeleni čaj, kopriva, peteršilj in špinača! Vse omenjene sestavine najprej kuhajte pol ure, nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksajte in precedite skozi gazo. Vodo ohladite in v njej po omenjenem postopku skuhajte jajca.

Velikonočna Liza Maja
Foto: Shutterstock

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava