Ivjana Banić: Ob izzivih smo zrasli kot družina

25.3.2024 | 14:00

Ivjana Banić z družino

Ivjana Banić z družino

Z Vilo in Krasom

Z Vilo in Krasom

Ivjana in Vila

Ivjana in Vila

Svetovna popotnica, Dolenjka Ivjana Banić, se v vlogi mame preizkuša na različnih koncih sveta, zlasti pa v eksotičnih deželah, kjer z družino živijo večino leta. Materinstvo jo je spremenilo, izzivi, s katerimi se soočajo, pa jim predvsem omogočajo rast in osebnostni razvoj.

Ivjana Banić – nekdanja voditeljica, ki nas je prek radijskih valov kar 15 let spravljala v smeh s svojim preprostim humorjem in skrbela, da je bil spopad z dnevom svetlejši vsaj za nekaj odtenkov. Zadnja leta je svetovna popotnica, ki skupaj s parterjem širi obzorja hčerki Vili in sinu Krasu. Njena družina v polnosti okuša življenje, ki je bogatejše tudi zaradi izzivov, na katere skušajo gledati skozi rožnata očala. Nenazadnje so tudi lekcije dragocene - predstavljajo nauk in dajejo možnost za rast ...

Ivjana, materinstvo je nemara ena najbolj pomembnih vlog v življenju ženske. Kaj osebno pomeni vam?

Če se kdo odloči za starševstvo, potem mora hkrati sprejeti, da je od takrat naprej to edina pomembna vloga, naloga v njegovem življenju. Pika. Klicaj.

Vas je vloga mame zelo spremenila? Kje se vam zdi, da so spremembe najbolj opazne?

Že porodna izkušnja te spremeni. Ne glede na pozitiven ali negativen predznak. Večji so otroci, več se je potrebno naučiti o sebi in delati na sebi, da lahko funkcioniramo sami zase, za njih, za partnerja, okolico in v prvi vrsti, da lahko za življenje opremimo njih. Absolutno si nisem predstavljala, da me bo toliko skrbelo. Vsak dan. In to za vedno.

Če ste sprehodiva med vašimi družinskimi spomini, kaj bi rekli, da vas kot mamo najbolj gane?

Pri nas ne beležimo datumov prvih nasmehov, korakov, izgovorjenih besed, izpadlih zobkov itd. Mislim, da me vedno gane, ko v njih prepoznam najino delo in trud okoli njihovega socialnega obnašanja, sočustvovanja, pomoči, empatije, odprtosti srca in širine duha.

Imate morda v spominu kakšno zabavno materinsko prigodo, ki vas še danes pravi v smeh? No, ali pa več njih, kolikor nam je znano, ste zelo zabavna družina …

Mislite tisto, ko daješ dojenčka v lupinico oz. avtosedež in ga rukneš v okvir vrat? Ali tisto, ko ga zibaš na rokah in mimogrede zadaneš v štok od vrat? Morda tista, ko mu zapenjaš bundo do vratu in mu malček kože ujameš v zadrgo? (Smeh) Smešne so danes, takrat se požreš do kosti od slabe vesti. Kaj pa vem. V resnici se najbolj zabavam, ko jih z možem potegneva za nos ali pa si ju privoščiva na kak drugačen način. Starševstvo je v današnjem svetu, kjer so knjige z nasveti in tete z recepti za vzgojo na vsakem koraku ter milijon ljudi na drugi strani otrokovega socialnega omrežja, precej strašljivo. Posledično si ga doma malce popestrimo s tem, da ju ves čas nekaj hecamo. Malo ju je treba (smeh).

Materinstvo pa je seveda tudi polno izzivov – kateri so v vaših očeh največji?

Glede na to, da smo velik del leta zunaj države, v tujini, kjer se selimo, potujemo, po dva dni skupaj letimo, menjavamo bivališča znotraj otoka, obiskujemo in živimo v čezoceanskih državah, kjer so druga kultura, drug jezik, drugačne navade, hrana, zdravstvo in šolstvo, lahko rečem, da sem šla čez ogromno izzivov, ki so me bodisi zabrazgotinili, bodisi opolnomočili, mi dali samozavest in prerazporedili prioritete ter vrednote. K sreči je bilo veliko več slednjih in smo zaradi njih, tako kot posamezniki in tako kot družina, zrastli. Izziv je velik samo toliko, kot mu mi pripisujemo veličino, težo in pomembnost v danem trenutku. Izid izziva pa bi moral imeti pozitivno konotacijo v smislu novega nauka, še večje povezanosti samega s seboj in/ali z družinskimi člani. Morda se pa motim. (smeh)

V. M.
Foto: osebni arhiv

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava