DL: Stalna razstava o Pavčku - Mirnopeški muzej je zgodba o uspehu

24.3.2024 | 13:30

Nataša Rupnik in Ljudmila Bajc ob Slakovem in Pavčkovem panoju v muzeju (Foto: L. M.)

Nataša Rupnik in Ljudmila Bajc ob Slakovem in Pavčkovem panoju v muzeju (Foto: L. M.)

V petih letih 55 tisoč obiskovalcev Muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka – Prihajajo iz vseh koncev Slovenije, Evrope in celo z drugih celin – Občina do poletja pripravila stalno razstavo o pesniku Tonetu Pavčku, avtorica Majda Pungerčar – Za razstavo o Pavčku od države niti evra

Oktobra lani je minilo pet let, odkar je v Mirni Peči v obnovljenih prostorih stare osnovne šole zaživel Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, ki ohranja zapuščino dveh pomembnih rojakov: glasbenika in harmonikarja ter priznanega slovenskega pesnika in kulturnika. Prav so imeli tisti, ki so muzeju napovedovali svetlo prihodnost – res je postal zgodba o uspehu, o čemer pričajo tudi številke.

Lani so v muzeju pripravili odmevno avtorsko razstavo o Mirnopečanu dr. Andreju Sajetu, novomeškem škofu, ob 1. obletnici posvetitve v škofa.

Kot pove vodja muzeja Ljudmila Bajc, v prvi petletki beležijo 55 tisoč obiskovalcev, čeprav so bili med korono leta 2020 pet mesecev zaprti. »Sicer bi bila številka lahko še višja. Tudi v aplikaciji Google Bussines je bil naš muzej največkrat ocenjen s petico, muzej pa je s stalno Slakovo razstavo prejel tudi stanovsko nagrado Slovenskega muzejskega društva Valvasorjev nagelj,« pove Bajčeva.

Obiskovalci muzeja, ki so vseh generacij, še zdaleč niso le Slovenci, ki prihajajo iz vseh koncev naše države, ampak tudi iz drugih evropskih držav in celo iz drugih celin, npr. iz Amerike, Japonske in iz Mehike. Lani so našteli 12 tisoč obiskovalcev, rekord pa so v muzeju dosegli prvo leto delovanja, ko je prišlo kar 15 tisoč ljudi.

HARMONIKA ŠOV

V 5 letih v muzeju beležijo kar 55 tisoč obiskovalcev.

»Te številke pomenijo veliko dela, a tudi veliko zadovoljstva. Obiskovalci so navdušeni nad sodobno urejenim muzejem in tudi nad našo gostoljubnostjo,« pove Bajčeva in doda, da bodo muzej pridno razvijali še naprej. Še posebej jih veseli, da se veliko mladih zanima za igranje na harmoniko in mogoče ima tudi mirnopeški muzej s Slakovo razstavo kaj zaslug za to.

Največja atrakcija je harmonika šov, ki omogoča edinstveno doživetje z diatonično harmoniko, saj vsak obiskovalec lahko nanjo zaigra, se posname in na svoj e-naslov dobi posnetek oz. videospot za spomin. V muzeju imajo na voljo dve novi harmoniki. Za skupine, ki imajo vodene oglede, pa jih tudi razdrejo in pokažejo, kako so narejene. Velika popestritev za muzej je bil tudi multimedijski paviljon Čebelji svet, ki ga je občina za pet let pridobila v uporabo na javnem razpisu Čebelarske zveze Slovenije, zdaj pa ga selijo v Vipavo.

Poleti bo svojo stalno razstavo dobil tudi pesnik Tone Pavček.

V muzeju ali na ploščadi pred vhodom se je v sodelovanju z društvi, občino, s šolo … v petih letih zvrstilo tudi veliko dogodkov, razstav, manjših koncertov, predstavitev knjig. Muzej vsako leto odpre vrata Poletni muzejski noči, vrtčevske otroke povabi na Otroško noč v muzeju, ko lahko celo prespijo, enkrat mesečno gostijo Bralni klub, pred vhodom v muzej je na voljo muzejska knjigobežnica. »Ohranjamo zapuščino Slaka in Pavčka in jo predstavljamo ljudem, obenem pa s pestrim dogajanjem dvigujemo kakovost življenja v kraju,« pove Bajčeva.

PAVČKOVA RAZSTAVA

Muzej bo letos poleti obogaten tudi za novo stalno razstavo o pesniku Tonetu Pavčku, ki ima za enkrat manjšo spominsko zbirko v Pavčkovem domu v Šentjuriju na Dolenjskem, ki je njegov rojstni kraj. Spominsko zbirko je v petih letih obiskalo 14 tisoč obiskovalcev. V Mirni Peči občina razstavo pripravlja ob 95-letnici rojstva (ta je bilo lani), in sicer skupaj z Dolenjskim muzejem in zunanjimi izvajalci. Avtorica razstave bo kustosinja zgodovinarka Majda Pungerčar.

Muzej je prilagojen invalidom.

Kot pove Nataša Rupnik, višja svetovalka za družbene dejavnosti in investicije na Občini Mirna Peč, imajo v muzeju zdaj prostor pripravljen, tudi vsebinsko in oblikovno je razstava že dorečena, pripravljene so razstavne in multimedijske vsebine, so pa v sklepni fazi priprave razpisa za izbor izvajalca razstave – za razstavno multimedijsko opremo, grafične aplikacije itd. »Sredi leta oz. ob junijskem občinskem prazniku upamo, da bomo stalno Pavčkovo razstavo odprli,« pove.

Na ogled bodo osebni predmeti Pavčka, njegove knjige, nagrade, likovna dela, ki jih je dobil v dar, osebna knjižna zbirka, pa restavrirana delovna soba z originalnim pohištvom oz. dve sobi – ljubljanska in iz Seče, kjer je pesnik tudi rad prebival. Eksponatov, ki jih je občina odkupila od Pavčkove družine, je še precej in v prihodnosti bodo na ogled tudi še na kakih občasnih tematskih razstavah v muzeju. Seveda bo stalna razstava predstavljala tudi pesnikovo literarno ustvarjanje za otroke, mladino in odrasle ter njegova dela.

KAJ PA DRŽAVA?

Obiskovalci bodo lahko prisluhnili posnetkom izbora Pavčkovih pesmi (posnela jih je njegova hčer, igralka Saša Pavček), na ogled bodo videoposnetki nekaterih Pavčkovih nastopov, npr. z branja Majniške deklaracije itn., ki jih je zagotovila TV Slovenija, v sobi bo tudi bralni kotiček za odrasle in otroke. Posebnost razstave bo še muzejski vrt, ograjen s Slakovo in Pavčkovo vinsko trto iz njunih vinogradov. Tam bodo na voljo dodatne didaktične vsebine za otroke, omenimo le slona v naravni velikosti iz Pavčkove znane pesmi Juri Muri v Afriki. Pri pripravi razstave so dali velik poudarek didaktičnim in digitalnim vsebinam, ki so jih nadgradili tudi resničnostnim prikazom zgodbe Jurij Murija.

Muzej je odprt vse dni v tednu (razen v ponedeljek), tudi ob praznikih, in sicer med 10. uro in 16. uro. Za večje skupine je potrebna rezervacija.

Žal pa za Pavčkovo stalno razstavo, ki bo z ureditvijo prostora, s postavitvijo razstave in vseh vsebin ter odkupom pesnikove zapuščine stala okoli 800 tisoč evrov, vsaj za zdaj Občina Mirna Peč nima še nobene državne pomoči. Kot pove Rupnikova, kulturno ministrstvo že dve leti nima niti nobenega primernega razpisa, na katerega bi se lahko javili, a so budni in upajo, da se mogoče kaka priložnost še pokaže. Sicer bodo ta znesek krili iz občinskega proračuna. Glavnino denarja za obe razstavi v muzeju je financirala občina.

DRUGI MIRNOPEČANI

Rupnikova zagotavlja, da v Mirni Peči ne bodo pozabili še na druge pomembne rojake, kot so npr. Ludvik Starič (z vzdevkom Leteči Kranjec), slovenski motociklistični dirkač in letalec, ki je bil pred drugo svetovno vojno najboljši spidvejist sveta, pa priznani akademski slikar Jože Slak - Đoka, ki je živel in ustvarjal na Jordankalu, Anton Bartel, kulturni delavec, šolski svetnik, jezikoslovec, leksikograf in pripovednik, kipar Alojzij Progar, industrialec Jožko Povh, veterinar Franc Dular, dolenjski poslanec na Dunaju Matevž Grašič, čebelar in krajevni zgodovinar Lojze Kastelic, duhovnik in opisovalec življenja in dela naših prednikov, pisec knjig Anton Pust idr.

»V muzeju imamo še prostor, v katerem bomo v prihodnosti pripravljali občasne razstave o teh Mirnopečanih, in še kake druge vsebine,« pravi Rupnikova in pove še dobro novico, da je Slakov in Pavčkov muzej edinstven, saj z vstopninami in z muzejsko trgovino sam krije med 60 in 70 odstotki vseh stroškov delovanja, kar je menda unikum v Sloveniji.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava