Recept: Bizeljski ajdov kolač

16.3.2024 | 15:00

Foto: Tomo Jeseničnik

Foto: Tomo Jeseničnik

Ajdov kolač je še ena od okusnih jedi, s katerimi se na Bizeljskem že od nekdaj sladkajo.

Gospodinje so ga pekle in postregle ob različnih priložnostih, največkrat za praznike, kot sta velika noč, dan vseh svetih, in seveda za božično večerjo, pri kateri skoraj ni smel manjkati, nam je povedala Zdravka Balon s turistične kmetije Balon – Bela gorca v vasi Pišece na Bizeljskem. Zaupala nam je tudi recept zanj. Nasploh se gospodinje z Bizeljskega trudijo ohraniti čim več jedi iz priljubljene ajde, kot so močnik, žganci, kruh, kaša, štruklji in druge. Moto, ki se ga držijo v društvu kmetic Bizeljsko, kjer je dejavna tudi gospa Balon, se glasi: Iz ajde pripravljamo številne jedi, včasih skromne, včasih razkošne, a vedno okusne.

Sestavine: za testo: 60 dag ajdove moke, 20 dag bele ostre moke, 2 dl kisle smetane, 1,5 l vode; za nadev: 2 kg skute, 2–3 jajca, sol, 10–15 dag margarine, kisla smetana za premaz.

Priprava: ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano, umesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele.

Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom (iz smetane, jajc, soli); po nadevu narežemo koščke margarine. Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač ter pečemo dobro uro in pol. 20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca.

Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi.

Revija Jana

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava