Katja Rupena, njej v spomin

25.1.2024 | 13:50

Katja Rupena, njej v spomin
Katja Rupena, njej v spomin
Katja Rupena, njej v spomin
Katja Rupena, njej v spomin

Združenje borcev za ohranjanje vrednot NOB Novo mesto je na pobudo članov iz krajevne organizacije Mestne njive-Ločna-Mačkovec v ponedeljek, 22. januarja 2024, organizirala spominsko proslavo v spomin učiteljici Katji Rupena Zori, ki je bila rojena na ta dan v Mirni Peči in padla kot partizanka 27. februarja 1945, pri Mali vasi v Prekmurju, po nesrečnem strelu ruskega vojaka na straži.

Spominske slovesnosti pred OŠ Center, kjer stoji od leta 1985 njen kip, se je udeležilo blizu sto meščanov, med katerimi so bili predstavniki zveze borcev s predsednikom Marjanom Križmanom, podpredsednico Andrejo Katič, članom odbora za urejanje glasila Svobodna beseda Ivanom Svetlikom in sekretarko Manjo Konkolič. Na slovesnosti so bili prisotni predsedniki vseh krajevnih organizacij v občini.

Mnogi prisotni na slovesnosti so obiskovali OŠ Katja Rupena, kot se je trideset let imenovala šola, pred katero je potekal dogodek, s ploskanjem so potrjevali celotni dogodek in bili ponosni, da so obiskovali šolo, 'Katjino'. Spomin je mnogim segel v to preteklost in čutiti je bilo nostalgijo po tem obdobju. Šola je bila ponos, največja osnovna šola, okolje odličnih uspehov.

Bilo je slišati: ''Tu je delala moja tašča, moja žena je tu obiskovala šolo, moji otroci so ji sledili in se veselili vsakega šolskega dne. Tudi jaz sem tu vodil krožke, tu hodil na vadnico in opravil prakso učitelja. Ja to so bili časi!''

Na dogodku je bila podana Katjina pot mladega, razposajenega, ponosnega dekleta, željnega učenja do poklica učiteljice, aktivistke, skojevke in partizanke. Zaupane so ji bile številne naloge, ki jih je opravljala hrabro, s ponosom, z besedo poguma do zmag. Že iz dela Bogdana Osolnika, njegove žene Mare, Z ljubeznijo skozi surovi čas, lahko spoznamo, kako je bila Katja priljubljena, da je navduševala s petjem, besedo, na partizanskih mitingih. V pomladi 1945. je delovala med mladimi tam ob Muri, na težkem območju še pot Nemci in Madžari. To je bil čas, ko je slavna Rdeča armada pred sabo potiskala vso soldatesko, ki je okupirala tedanjo Evropo. Tu na tem koščku ravnine med Dravi in Muro je padla partizanka Zora – Katja Rupena. Starejši domačini v teh krajih vedo, kje je bila ustreljena, kje pokopana in vedo, da je mati prišla na grob in poskrbela, da je bilo Katjino telo pokopano na domačem pokopališču v Mirni Peči. Na slovesnosti je to družinsko žalost izpovedala teta Vera Klobčič, ki je po pripovedovanju lahko predstavila Katjo.

Dogodek so obogatili učenci Osnovne šole Center pod vodstvom mentorice Janje Zorko, ki že vrsto let sodeluje s krajem ob takih dogodkih. Prisluhnili smo recitacijam, petju in harmoniki, učiteljice Katje Francelj, učencev Izze Zupančič, Pike Ban, Laure Juršič, Lovra Šavlja, skupino učenk s pesmijo Sončece moje. Nastop mladih je bogato popestril nagovore in predstavitve Katje kot učiteljice, aktivistke, skojevke, partizanke, ki je s svojim delom v naših srcih heroj časa svobode, ki jo uživamo danes, s ponosom, da nam je bila v boju ohranjena domovina, materina beseda in ponos, da so se naši predniki s pestjo in puško uprli okupatorju, ki nas je kot narod izbrisal s površja tega lepega koščka zemlje med Muro, Dravo, Savo in Sočo.

Želimo si lahko, da naj naš šolski kurikulum v svoje šolske načrte vnese več besed o boju partizanov v tedanjih težkih dneh, ko se je iz gozdov slišala pesem o trpljenju, požigih domov, padlih, trpečih, odpeljanih v taborišča, izgnanstvo in svobodi, ki je prišla v maju 1945, ki je naša Katja ni dočakala.

Hvala vsem, ki ste omogočili ta dogodek. Bil je svečan, veličasten in opogumljajoč.

Tekst in foto: Jože Pečnik

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (26)

25.1.2024–2     + (11)     – (13)     Oceni Ivan Janez 

Slavna Rdeča armada je posiljevala vse pod sabo. Ampak tega se ne smemo spominjati!

26.1.2024–1     + (10)     – (11)     Oceni miha 

Hja Janezu, da nisi ti kak potomec ...

27.1.2024+2     + (9)     – (7)     Oceni darko 

gre zgolj za črpanje proračuna. Tile se mastijo na naš račun.

30.1.2024–3     + (0)     – (3)     Oceni Ivan Janez 

Jugoslovanska oblast je po vojni na ozemlju, kjer se je gibala Rdeča armada, zbrala 121 podanih prijav posilstva, od tega je bilo 111 primerov posilstva in umora. Ni morda nekaj takega doletelo tudi Rupenovo?

30.1.2024–7     + (1)     – (8)     Oceni Lojzekov stric 

Maškare že pred pustom

30.1.2024+1     + (5)     – (4)     Oceni miha 

maškara si ti lojzek hamlasti... Janez je treba kaj gene premešat, drgač bi mel roge na tikvi butasti pa tretji uč... tako si pa malo modre ruske krvi pa to... Vidim da si ponosen na to.

30.1.2024—     + (3)     – (3)     Oceni Ivan Janez 

Vojaki slavne Rdeče armade so bili do domačinov sovražno nastrojeni in so z njimi ravnali kot s sovražnikom: prisvajanja dobrin, šikaniranja in celo posilstva, ki so bila zamolčana.

31.1.2024+2     + (6)     – (4)     Oceni miha 

E Janezu, rdeča armada te je osvobodila

31.1.2024+2     + (5)     – (3)     Oceni Ivan Janez 

SLAVNA Rdeča armada nas je osvobodila s sovražno nastrojenostjo do domačinov, prisvajanjem dobrin, šikaniranjem in celo posilstvi ter umori, ki so bili zamolčani!

1.2.2024—     + (3)     – (3)     Oceni Lojzekov stric 

Miha te plačajo da smetiš ali si zadovoljen z brezplačnim golažem ali moraš krof dobit.

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava