Iz babičine shrambe: Ocvrti akacijevi cvetovi

1.6.2023 | 12:40

Ocvrti akacijevi cvetovi (Foto: Shutterstock)

Ocvrti akacijevi cvetovi (Foto: Shutterstock)

Omamno dišeči akacijevi cvetovi so prava kulinarična poslastica. Najboljši so ocvrti. Sicer pa iz njih delamo napitke, sirupe in likerje.

Akacija ali botanično pravilneje robinija zacveti navadno maja. Cvetovi so v obliki grozdastega socvetja in čudovito opojno dišijo. Čebele jih naravnost obožujejo, zato je akacija zelo pomembna za pridelavo medu in sploh preživetje čebel.

NAMIG: Na enak način lahko pripravimo tudi ocvrte bezgove cvetove.

Sestavine

približno 20 akacijevih socvetij
2 jajci 
1 skodelica mleka
130 g moke
1 vaniljin sladkor
1 čajna žlička pecilnega praška
ščep soli
po želji kanček ruma   
olje za cvrtje
sladkor v prahu za posip

Priprava

1. Akacijeve cvetove razgrnemo po čisti kuhinjski krpi, morda jih rahlo stresemo, da jih zapustijo morebitne žuželke. Sama jih ne perem, da čimbolj ohranim aromo.

2. Pripravimo podobno testo kot za palačinke, le malce gostejše, da se bo lepo oprijelo cvetov. Če želimo, da bodo ocvrtki puhasti in hrustljavi, ločimo beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg, rumenjake malce razžvrkljamo, jim dodamo sladkor, vanilin, moko in pecilni. Previdno dolijemo še mleko do želene gostote. Nazadnje na rahlo vmešamo še beljake.

3. V ponvi segrejemo olje. Vsak cvet posebej pomakamo v testo in damo peč. Po 2 minutkah obrnemo, da se lepo zlato rumeno zapeče še na drugi strani. Polagamo na s kuhinjskim papirjem obložen krožnik. Najboljši so še topli, potresemo jih s sladkorjem v prahu.

revija Jana

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava