Nov defibrilator v Metliki - pred lekarno

17.5.2023 | 11:20

Nov defibrilator v Metliki - pred lekarno
Nov defibrilator v Metliki - pred lekarno
Nov defibrilator v Metliki - pred lekarno
Nov defibrilator v Metliki - pred lekarno

Zdravje je vedno bilo in bo največje človekovo bogastvo, za njegovo ohranjanje pa moramo največ narediti sami.

Bolezni srca in ožilja so že dolgo vrsto let na prvem mestu med vzroki obolevnosti in smrtnosti v razvitem svetu.

Pomemben prispevek k boljšemu preživetju bolnikov s srčnim zastojem prinaša tudi uvedba avtomatskih in polavtomatskih električnih defibrilatorjev na javnih mestih, na katerih se pričakuje, da se bo zgodil vsaj en zastoj srca v obdobju dveh let.

Pravočasni temeljni postopki oživljanja in uporaba defibrilatorja (AED) so najpomembnejši za eventualno preživetje v primeru srčnega zastoja, zato Rdeči križ Metlika v sodelovanju z občino Metlika in lekarno Metlika v letošnjem tednu Rdečega križa predaja v uporabo NOV defibrilator (AED).

Gre za javno dostopen aparat, katerega uporabljamo ob zastoju srca. V občini Metlika imamo tako 26 javno dostopnih defibrilatorjev. Nov aparat smo v ponedeljek, 15.5.2023, namestili ob vhodu v lekarno v Metliki.

Ob namestitvi so člani ekipe prve pomoči OŠ Metlika v sodelovanju z reševalcem (Žan) iz ZD Metlika za obiskovalce in učence izvedli prikaz temeljnih postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja.

Sam aparat pa še ni dovolj, zato je in bo naloga Rdečega križa (članov ekip PP), da  organiziramo delavnice prikaza temeljnih postopkov oživljanja in uporabo defibrilatorja po celi občini – po gasilskih domovih, kjer je nameščenih največ defibrilatorjev.

Z učinkovitimi stisi prsnega koša poganjamo kri po telesu, nadomeščamo delovanje srca in skrbimo, da možgani in srčna mišica dobijo vsaj minimalno količino kisika in energije zaradi pretoka krvi in na ta način celice počasneje odmirajo. Učinkoviti stisi prsnega koša bistveno vplivajo na končni izid zdravljenja. Obstaja celo nekaj poročil, da smo lahko celo tako učinkoviti, da oseba v srčnem zastoju ostane pri zavesti. Kakorkoli, bistveno je, da poganjamo kri po telesu in na ta način kupujemo čas.

Za stise prsnega koša je pomembno:


- Na sredini prsnega koša
- Globina 5 cm in ne več kot 6 cm (pri otrocih 1/3 prsnega koša)
- S frekvenco 100/min (v ritmi Bee Gees Stayin Alive)
(pojasnjuje Slovenski reanimacijski svet)

OZ RK Metlika

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava