FOTO: Delavnica za motoriste - z mislijo na sebe in druge

11.5.2023 | 12:00

FOTO: Delavnica za motoriste - z mislijo na sebe in druge
FOTO: Delavnica za motoriste - z mislijo na sebe in druge
FOTO: Delavnica za motoriste - z mislijo na sebe in druge
FOTO: Delavnica za motoriste - z mislijo na sebe in druge
FOTO: Delavnica za motoriste - z mislijo na sebe in druge

V soboto, 6. maja, je Moto klub Rak z Rake v Krškem pripravil že VII. izobraževalno delavnico varne vožnje za motoriste in voznike štirikolesnikov. Namen in cilj delavnice je bil izboljšati varnost voznikov enoslednih motornih vozil v cestnem prometu.

Skuter, kolo z motorjem ali motor je zaradi svoje konstrukcije veliko manj stabilen kot ostala vozila, poleg tega pa za upravljanje zahteva specifična znanja in spretnosti. Pri upravljanju teh vozil pridejo še posebej do izraza pridobljene izkušnje in znanja.

Izobraževalna delavnica varne vožnje ''Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge'', ki je potekala v soboto na parkirišču trgovskega centra Qlandia v Krškem, je bila usmerjena na najbolj ogrožene udeležence v prometu - voznike motornih koles, mopedov in skuterjev. Zelo pomembno je, da vozniki motornih koles razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi njih samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje.

Delavnica je bila sestavljena iz izobraževalne delavnice - teoretični del - in prikaza varne vožnje - praktični del. Na izobraževalni delavnici so reševalci Zdravstvenega doma Krško prikazali osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista (imobilizacija, oživljanje, snemanje čelade in drugo). Praktični del delavnice - varna vožnja - je bil na poligonu na parkirišču z vožnjo motorja okrog in med stožci (slalom, osmica, izogibanje oviram, zaviranje v sili in drugo). Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del vožnje za pridobitev vozniškega dovoljenja A kategorije. Vožnjo je demonstriral predstavnik Prometne policije - inštruktor motorist s svojim motorjem. Po demonstraciji pa je lahko vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v varni in spretnostni vožnji.

Strokovnjaki za varnost v cestnem prometu priporočajo vsem voznikom motornih vozil, da se udeležijo šole varne vožnje, a prave šole za voznike štirikolesnikov sploh ni. Zato smo letos že tretjič tudi za njih pripravili poligon, da si pridobijo praktično znanje in izkušnje, kot so zaviranje v sili, izogibanje oviram in drugo. Po zaključeni delavnici je bila vsem udeležencem podeljena izobraževalna brošura  Priročnik za varno vožnjo motorja, katero smo ponatisnili v 1000 izvodih. Priročnik vsebuje navodila in nasvete za varnost v prometu, o pravilni drži in sedenju na motorju,za  tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, ob nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike. Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, AVP - ja in ostalih Moto klubov po vsej Sloveniji.

Še nekaj statističnih podatkov: statistika AVP ugotavlja, da se je število umrlih v cestnem prometu v letu 2022 glede na leto 2021 zmanjšalo za kar 25 %. Tako je bilo v preteklem letu največje zmanjšanje umrlih prav pri voznikih EMV, in to za kar 58 odstotkov, sledijo kategorija potniki za 36 odstotkov, vozniki osebnih vozil za 28 in kategorija pešci za14 odstotkov. To je statistika AVP - ja, ki pa je spodbudna, zato na tem mestu znova opozarjamo, da alkohol in druge psihoaktivne snovi nikakor ne sodijo v promet. Za uspešno motoristično sezono in varno prevožene kilometre na dveh kolesih so potrebna tovrstna izobraževanja, motoristične izkušnje, razsodnost, strpnost in treznost svetuje AVP.

Zahvala AVP - ju za finančno podporo, za sodelovanje Trgovskemu centru Qlandia Krško, Prometni policiji Novo mesto, gasilcem PGD Smednik in Zdravstvenemu domu Krško. Zahvala tudi tiskanim (Dolenjski list, Posavski obzornik) in elektronskim medijem Radio Krka in Radio Sraka za povabilo v studio, Radio Aktual Dolenjska in Radio 1 ter Televiziji Vaš kanal Novo mesto za oglaševanje in brezplačne objave. Moto klub Rak se prav tako zahvaljuje za obisk vsem Moto klubom in ostalim motoristom, ki nas podpirajo in so se odzvali našemu povabilu na izobraževalno delavnico.

Tekst: Predsednik MK RAK Janez Mede
Foto: Anton Hruševar

Galerija

_zzdelavnica (01)
_zzdelavnica (02)
_zzdelavnica (03)
_zzdelavnica (04)
_zzdelavnica (05)
_zzdelavnica (06)
_zzdelavnica (07)
_zzdelavnica (08)
_zzdelavnica (09)
_zzdelavnica (10)
_zzdelavnica (11)
_zzdelavnica (12)
_zzdelavnica (13)
_zzdelavnica (14)
_zzdelavnica (15)
_zzdelavnica (16)
_zzdelavnica (17)
_zzdelavnica (18)
_zzdelavnica (19)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava