Recept: 'kronanjski kiš' kralja Karla

6.5.2023 | 17:00

Kralj in kraljica se dobro znajdeta v kuhinji, zato sta uradno jed kronanja izbrala sama. Tako pa sta bila videti danes po kronanju, ko sta pozdravila zbrane z balkona Buckinghamske palače. (Foto: dpa/STA)

Kralj in kraljica se dobro znajdeta v kuhinji, zato sta uradno jed kronanja izbrala sama. Tako pa sta bila videti danes po kronanju, ko sta pozdravila zbrane z balkona Buckinghamske palače. (Foto: dpa/STA)

Pred 70. leti je bila uradna jed kronanja kraljice piščanec, novi monarh pa je za svoj današnji dogodek skupaj s soprogo izbral 'Kronanjski quiche'. Objavljamo recept!! 

Ob kronanju kraljice Elizabete II. leta 1953 so prvič izbrali t.i. kronanjsko jed – piščanca, kar je osebno izbrala monarhinja sama. Tradiciji sledi tudi novi britanski kralj Karel III., ki ljudstva, gurmanov in kulinaričnih kritikov ni razočaral z receptom, saj je skupaj s soprogo Camillo osebno izbral uradno jed – kronanjski kiš (v originalu Coronation Quiche), slano pito z nadevom iz špinače, boba, sira in pehtrana.

Na britanskem dvoru upajo, da bodo 'kronanjski kiš' ta vikend pripravila vsa britanska gospodinjstva in tudi številni po celem svetu. Objavljamo recept uradne jedi zgodovinskega dogodka; priprava je hitra in preprosta.

SESTAVINE: (za 6 oseb)

Uradna jed kralja Karla III: Kronanjski kiš

Uradna jed kralja Karla III: Kronanjski kiš

– za hitrejšo pripravo kupite 250 gramov že pripravljenega krhkega testa

Nadev:
125 ml mleka
175 ml sladke smetane za kuhanje
2 srednje veliki jajci
1 jedilna žlica sesekljanega svežega pehtrana
sol in poper
100 g naribanega čedarja
180 g kuhane in rahlo sesekljane špinače
60 g kuhanega boba
 
Priprava:
Model za pito obložite s testom, ki naj bo večji od vrha pekača, in pazite, da v njem ne bo lukenj. Pokrijte ga in postavite v hladilnik za pol ure.

Pečico ogrejte na 190 stopinj. Testo v modelu prekrijte s papirjem za peko, dodajte bob in pecite okoli 15 minut, potem papir z zrni odstranite in postavite na stran, temperaturo pečice znižajte na 160 stopinj.

V posebni posodi naredite preliv iz mleka, smetane, jajc, pehtrana, špinače, soli in popra. Polovico naribanega sira razporedite po napol pečenem testu, nato pečena zrna in površino prelijte s prelivom.

Zmes na površini testa narahlo premešajte, da se sestavine enakomerno razporedijo, pazite le, da ne preluknjate testa. Vse posujte s preostankom sira, postavite v pečico za slabih dobrih 20 minut, oziroma dokler testo ne postane zlatorumeno.

Dober tek!

Recept za posebno pito ob kronanju deležen tudi kritik

Kralj Karel III. je osebno izbral recept za uradno jed njegovega kronanja. (Arhiv Svet24)

Kralj Karel III. je osebno izbral recept za uradno jed njegovega kronanja. (Arhiv Svet24)

Britanski kraljevi par Karel III. in njegova soproga Camilla sta sicer že pred nekaj tedni delila recept za posebno pito, ki sta ga osebno izbrala, da bi proslavila kronanje, zlasti pa skupna kosila, h katerim so Britanci povabljeni v nedeljo. A recept za kiš, ki vsebuje špinačo, bob in pehtran, je bil kmalu deležen kritik, zlasti iz Francije.

Kronanje kralja Karla III. in kraljice Camille naj bi Britanci v nedeljo proslavili tudi s t. i. velikim kosilom ob kronanju. Gre za slavnostno kosilo na prostem, katerega namen je druženje prijateljev, znancev, sosedov, sorodnikov ali naključno zbranih v času kronanja.

Britanska monarha sta za to priložnost delila recept za pito, t. i. kronanjski quiche (coronation quiche). Uradna jed za kronanje naj ne bi bila predraga in zapletena, hkrati pa naj bi bila primerna za vegetarijance. Toda kiš s špinačo, bobom in pehtranom je bil že kmalu po objavi deležen kritik.

Britanski poslanec Jacob Rees-Mogg je dal vedeti, da si niti v sanjah ne bi upal poskusiti te jedi. "Ne maram kiša, je odvraten. Poleg tega je v njej bob, kar je ravno tako odvratno," je po poročanju britanskega časnika The Telegraph dejal ob robu obiska kralja v parlamentu.

Na ostre kritike je jed naletela tudi v Franciji, kjer poznavalci opozarjajo, da obstaja samo ena vrsta kiša, in sicer kiš lorraine, ki je svoje dobil ime po severovzhodnem delu države, od koder prihaja. Narejen je iz krhkega testa, mešanice jajc in smetane s kančkom muškatnega oreščka ter majhnih koščkov slanine.

Laurent Miltgen-Delinchamp, član združenja Quiche Lorraine Guild je za britanski časnik The Times dejal, da kronanjska pita sploh ni kiš. Tudi Evelyne Muller-Derveaux, predsednica združenja, ni bila navdušena nad britanskim receptom.

"Poimenovali so jo kiš, vendar bi raje rekla, da gre za slani kolač," je dejala. Vseeno pa je poudarila, da se ime jedi pogosto napačno uporablja tudi v Franciji. "Ko to počnejo Angleži, me to manj šokira," je še dodala.

Kraljeva družina sicer kljub kritikam upa, da se bo recept uveljavil v britanski kuhinji.

N. S.; STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava