In memoriam: Na Aktualu žalujemo – odšel je Staki

4.5.2023 | 13:15

Stavros je bil reden gost na radiu Aktual.

Stavros je bil reden gost na radiu Aktual.

Njegov zadnji nastop je bil na koncertu ob 15. Aktualovem rojstnem dnevu.

Njegov zadnji nastop je bil na koncertu ob 15. Aktualovem rojstnem dnevu.

V 69. letu starosti je umrl Jasmin Stavros, veliki dalmatinski poet. Kadarkoli je prišel na obisk na Aktual, je zavladalo posebno vzdušje. Bil je prijazen, a vendarle malce zadržan. Njegov obraz je težko preletel nasmeh. A voditelji radia Aktual so ga vedno znali pripraviti, vsaj do nasmeška.

Nazadnje je bil z nami na Aktualovem 15. rojstnem dnevu. Bil je zadnji nastopajoči in pel je in prepeval, ko da nikoli več ne bo šel z odra. Voditelj koncerta Klemen Bunderla je na oder kar nekajkrat prišel zaman, Jasmin je pel naprej. Kot da bi vedel, da je zadnjič. Publika ga je oboževala. In želela še.

Ko sta Martina Švab in Jure Ličen med vodenjem oddaje izvedela, da je umrl, sta najprej obmolknila. Nista mogla verjeti, čeprav smo o njegovi hudi bolezni vedeli vsi. Jure je nato s cmokom v grlu povedal, da Stakija ni več. ''Hvala za vsako sekundo, ki si nam jo dal. Hvala za vsako besedo. Za vsak verz, za vsako melodijo. Med nami boš živel večno, s tvojimi pesmimi. Na Aktualu boš vedno z nami.''

Martina pa je dodala: ''Staki, za vedno si tu, ostajaš z nami, z Aktualovo glasbo.''

Zavrteli so njegovo pesem Dao bi sto Amerika, v kateri prepeva, da najrajši sedi na verandi svoje hiše na Korčuli in šteje valove. Jure je prepričan, da bodo fešte v naslednjih dneh in tednih namenjene prav njemu, Stakiju.

Na zadnjem obisku radia Aktual je z novinarko Alenko Sivka posnel tudi zelo iskren pogovor o tem, koliko pijače in drog je bilo v njegovem življenju in kako z lahkoto se jim je odrekel, ko je spoznal svojo ženo in sprejel njeno vero. Podkast Vonj po Sivki in pogovor z Jasminom najdete na spletni strani radia Aktual.

Verjamemo, da Jasmin zdajle sedi na svoji verandi in šteje valove. Jasmin, počivaj v miru!

A. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava