Uspešni mladi mirnopeški šahisti

1.5.2023 | 09:00

Mladi mirnopeški šahisti z mentorjem Antonom Perkom (zadaj na levi) se veselijo uspehov.

Mladi mirnopeški šahisti z mentorjem Antonom Perkom (zadaj na levi) se veselijo uspehov.

Skupina dečkov z mentorjem

Skupina dečkov z mentorjem

Skupina deklic z mentorjem

Skupina deklic z mentorjem

Na OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč že vrsto let deluje šahovski krožek, katerega tekmovalci so zelo uspešni – tudi po zaslugi prizadevnega mentorja, nekdanjega učitelja šole Antona Perka.

V zadnjem obdobju so bili mladi mirnopeški šahisti uspešni na treh tekmovanjih: lani jih je 12 sodelovalo v Mirni Peči, trije na tekmovanju na ljubljanski škofijski gimnaziji in marca 16 v štirih ekipah na ekipnem tekmovanju v Novem mestu. Med 17 šolami so bili Mirnopečani najštevilčnejši in tudi zelo uspešni.

Omeniti velja zmagovalko na regijskem tekmovanju v Mirni Peči Tino Lavrič, njena sestra Ana je bila 2., Neža Povše je dosegla 8. mesto. Vse tri so bile tudi ekipne zmagovalke in regijske prvakinje med mlajšimi šahistkami. Obe Lavričevi ter Amadej Kolenc so sodelovali na državnem prvenstvu v Ljubljani.

Mlajši dečki so osvojili 2. mesto med devetimi ekipami z le enim porazom. Matevž Perpar Zupan je premagal vseh osem nasprotnikov in bil najboljši med 41 šahisti. Zelo uspešni v tej ekipi so bili: Amadej Kolenc s 5,5 točkami, Aljaž Potočar s petimi zmagami, Matic Perpar Zupan (učenec 3.razreda) z osvojenimi 5 točkami. Starejši šahisti so med osmimi šolami osvojili 5. mesto.

Trije izmed šahistov zaključujejo 9-letno šolanje, med njimi sta Janž Progar Brinjevec in Lenart Kupljenik, ki sta za osnovno šolo tekmovala kar osem let. Najuspešnejši šahist zadnjih let pa je Rok Lavrič. Na tekmovanjih so sodelovali: Patrik Jarc, Maks Progar Brinjevec, Matic Progar, Neža Tisovec, Anabella Virc in Zoja Lipoglavšek.

»Pogrešali jih bomo na naslednjih tekmovanjih,« pove šahovski mentor Anton Perko in doda, da so za uspehe zaslužni predvsem sami šahisti s trdim delom, pa tudi njihovi starši, vodstvo mirnopeške šole in nenazadnje mentor.

L. M., foto: osebni arhiv

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava