FOTO: Na 15. srečanju in blagoslovu starodobnih vozil približno 150 starodobnikov

24.4.2023 | 13:50

 FOTO: Na 15. srečanju in blagoslovu starodobnih vozil približno 150 starodobnikov
 FOTO: Na 15. srečanju in blagoslovu starodobnih vozil približno 150 starodobnikov
 FOTO: Na 15. srečanju in blagoslovu starodobnih vozil približno 150 starodobnikov

Sončna sobota je na Mirno privabila približno 150 starodobnih vozil, prav toliko lastnikov, številne sopotnike in radovedneže. 15. srečanje in blagoslov starodobnih vozil je minilo v družbi sončnih žarkov, nasmehov, dobre volje in glasbe.

Dogodek so leta 2007 prvič organizirali Društvo za šport, kulturo in turizem Partizan Mirna, VW kljub Dolenjske in Bele krajine ter Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline Hrast Tržišče takrat še ob pomoči Krajevne skupnosti Mirna. Po ustanovitvi občine dogodek, ki je bil do predkoronskih časov na nedeljo okoli 27. aprila, podpira tudi Občina Mirna. »Prav vesel sem, da je že 15. srečanje starodobnikov tukaj na Mirni. Lep dan je in vozil se bo kar precej nabralo. Vsi ljubitelji starodobnikov skrbijo za svoja vozila, zato da so lepo ohranjena, da ne rjavijo več, da so tudi v voznem stanju, in na ta način ohranjajo preteklost povezano s sedanjostjo,« je ob začetku sobotnega srečanja povedal župan Občine Mirna Dušan Skerbiš, ki se je v prvih letih dogodka udeleževal s svojim hroščem, zadnja leta pa prihaja le kot obiskovalec.

Na 15. srečanju in blagoslovu se je zbralo okoli 150 starodobnikov, na 47 km dolgo panoramsko vožnjo po občinah Mirnske doline se jih je odpeljalo približno 130. »Ko sva se jaz in moj prijatelj Zvone leta 2007 'kunštvala', kaj bo, sva rekla: 'Dajmo probat.' In je prišlo 15 let, 17 bi bilo, če ne bi bilo tega, kar je bilo. Prijelo se je. Samo, da je vreme, pa smo zmagal. Srečanja morajo bit. Zdajle se začenja sezona. Ljudje pridejo z avtomobili ven, pokažejo se nova vozila, kaj so naredili čez zimo. Seveda si želimo srečne in uspešne vožnje, veliko srečanj, veliko zabave in veliko druženja, to je pa predpogoj,« je ob letošnjem dogodku povedal Janez Potokar, ki je z Zvonetom Zupetom soorganizator srečanja. 

Med vozili so obiskovalci lahko občudovali golfe, znamenite fičote in pejčke, pa različne džipe, hrošče, nekaj porschejev, starodobnih potovalnih kombijev … Najstarejši avto je bil wanderer, proizvajalca Auto union, letnik 1938, ki ga je na Mirno že drugo leto zapored pripeljal Konrad Šepec. Med vozili so bili tudi lepotci iz Amerike – med drugim lincoln continental, letnik 1975, s katerim se je pripeljal Blaž Vranešič, in cadillac eldorado, letnik 1973, s katerim se je z bližnje Bistrice pripeljal Milan Grebenc in še in še.

Vsak lastnik je z veseljem poklepetal z obiskovalci, razkazal svojega lepotca in potrpežljivo počakal na blagoslov – tudi letos je zanj poskrbel župnik Slavko Kimovec, ki se je s pomočniki sprehodil med vsemi avtomobili, da bi dobre želje prav vsakogar spremljale na njegovih poteh.

Občina Mirna in DŠKT Partizan Mirna ter ostali soorganizatorji dogodka
Foto: Pep in Lapego

Zvočni zapisi

Dušan Skerbiš o srečanju starodobnikov

Janez Potokar o blagoslovu starodobnikov

Galerija

Mirna (01)
Mirna (02)
Mirna (03)
Mirna (04)
Mirna (05)
Mirna (06)
Mirna (07)
Mirna (08)
Mirna (09)
Mirna (10)
Mirna (11)
Mirna (12)
Mirna (13)
Mirna (14)
Mirna (15)
Mirna (16)
Mirna (17)
Mirna (18)
Mirna (19)
Mirna (20)
Mirna (21)
Mirna (22)
Mirna (23)
Mirna (24)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava