Po poti Speča lepotica približno sto pohodnikov

18.4.2023 | 12:30

 Po poti Speča lepotica približno sto pohodnikov
 Po poti Speča lepotica približno sto pohodnikov
 Po poti Speča lepotica približno sto pohodnikov

1007 let po prvi omembi reke Mirne v pisnih listinah so se v Športnem parku Mirna zbrali pohodniki iz vse Slovenije in se odpravili na 15-kilometrsko krožno pot, poimenovano po gradu, ki se dviga nad krajem – Speča lepotica.

Pot je bila trasirana na pobudo takratnega člana sveta Krajevne skupnosti Mirna Igorja Zaplotnika, zadnja leta pa jo ureja Društvo upokojencev Mirna. Nekaj priložnostnih pohodov je v preteklih letih že bilo, minulo soboto, 15. aprila, pa se je približno sto pohodnikov odpravilo na pohod, ki ga je organiziralo Društvo za šport, kulturo in turizem Partizan Mirna. »V času organizacije pohoda smo imeli nekaj neznank, saj smo pohod v taki obliki organizirali prvič. Glede na vremensko napoved in glede na to, da pohod še ni prepoznan v širši okolici, smo lahko z obiskom zadovoljni. V bodoče si želimo lepšega vremena in boljšega obiska, organizatorji pa se bomo trudili, da bi pohod nadgrajevali,« pojasnjuje Igor Kašič iz društva Partizan. 

Točno opoldne so se, nekaterim dežnim kapljicam navkljub, v Športnem parku Mirna zbirali pohodniki iz vse Slovenije, med njimi je bilo tudi nekaj štirinožnih prijateljev. Pot, katere le kilometer vodi po asfaltu, ni zahtevna, na njej pa sta bili tokrat organizirani dve postojanki: v Gorenji vasi, kjer sta za okrepčilo poskrbela Dobrote Dolenjske in Vina Kolenc, in na Selu, kjer so pohodnike pričakali gasilci PGD Selo in mojster Anton Zakrajšek. Odhodnja – zabava z ansamblom Zadetek – se je začela ob 16. uri pri baru Bazenček, kjer je so se pohodniki okrepčali z dobrotami, za katere je poskrbela ekipa Catering in mesarstvo Bizjak. Dež, ki je nekajkrat ujel pohodnike, ni pretirano zmotil dobrega razpoloženja.

Spomnimo: Reka Mirna je bila prvič omenjena v zvezi z listino z datumom 15. april 1016, s katero je cesar Henrik II. grofu Viljemu podelil posestva med rekami Sava, Savinja, Sotla in Mirna v t. i. pokrajini Savinjski.

P. K. L.
Foto: Lapego, Igor Kašič

Zvočni zapisi

Igor Kašič

Galerija

Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto I Kasic (1)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto I Kasic (3)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto I Kasic (4)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto I Kasic (6)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto I Kasic (8)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego (1)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego (2)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego (3)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego (4)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego (5)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego (6)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego (8)
Mirna - 1 pohod po Speci lepotici, foto Lapego

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava