DL: Naročnica meseca Jelka Mrgole: ''Tale je boljši, je rekla Jelka!''

14.4.2023 | 14:30

Ana Mrgole prebere vse od začetka. (Foto: P. P.)

Ana Mrgole prebere vse od začetka. (Foto: P. P.)

Ana je menila, da sta dva časopisa v hiši preveč, Jelka pa se je določila za Dolenjski list

79-letna Ana Mrgole se je primožila v Rogačice iz bližnje vasi, z Male Hubajnice. V kmečki družini Dobriha je bila med štirimi otroki tretja. Ano je zasnubil zdaj 83-letni Franc, ki so ga zeti ob njegovi 70-letnici prijetno presenetili z laboratorijem, kar pove nad masivnimi lesenimi vrati vrezan napis pred kletnimi prostori.

Tam poiščem varno zatočišče za jeklenega konjička, v katerega se bevskajoč zaganja privezan domač pes. In ker sem ob prihodu v lepo urejeno vas v bližini Mrgoletovih opazil, da se prosto sprehajata še dva kosmatinca, gospo, ki mi je odprla vrata, najprej povprašam, ali je ona Jelka Mrgole, naša naročnica meseca, in ali sta psa zunaj kaj nevarna. Kot izvem, je ona Jelkina mama, psa zunaj pa čisto pohlevna. Ko ji povem, zakaj sem prišel, pojasni, da je najmlajša hči, 42-letna Jelka, podjetnica s trgovino Cunca v Sevnici, ki je naročnica Dolenjskega lista od leta 2012, zelo zaposlena in nima časa. Zato pa ona prijazno povabi v dnevno sobo, v kateri se zatopiva v prijeten klepet.

»Veste, ko prinese pismonoša Dolenjca k hiši, ga jaz najprej preberem, od prve strani vse od kraja proti zadnji. Veliko časa berem tedensko prilogo Dolenjske novice. Jelka nima veliko časa in ji včasih povem, kaj je bolj zanimivo v časopisu. Včasih mi reče, zakaj tako rada berem o nesrečah, in odgovorim, da se tudi žalostne stvari zgodijo človeku v življenju. Pa osmrtnice oz. zahvale tudi pogledam, da vidim, ali je kdo na novo, mlajši od mene, če sem že na vrsti,« smeje pripoveduje Ana. Pravi, da pregleda tudi zajetno RTV-prilogo Stop, razveselila se je tudi priloge Živa, ki je izšla v tej številki Dolenjca.

Z možem se še posebej razveselita, kadar se zberejo vsi skupaj, s štirimi hčerkami, z zeti, dvema vnukinjama, vnukom in s pravnukom vred. Žal, enega vnuka in zeta, partnerja najstarejše hčerke Brigite, ki živi kot vdova na Ledini pri Sevnici, od leta 1999 ni več med njimi, ker sta umrla v tragični prometni nesreči na cesti na Kompoljskem polju. »Vsi so hoteli v Laško na prireditev Pivo in cvetje. Toda 10-letna Brigitina hči je rekla, da jo hudo boli glava in ne bi šla, njen leto dni mlaji bratec pa je vztrajal, da bi šel. Brigita je hčerki rekla, če boš ti doma, bom ostala s teboj …« se spominja žalostnega dogodka.

Ana in Franc imata še hčerki Ireno, ki živi na Mirni, in Jolando.

Z gozdom vred imajo na kmetiji Mrgoletovih okoli 40 ha zemlje, obdelovalne zemlje je okoli 25 ha. Ko sta kmetovala bolj sama, sta se že ukvarjala z živinorejo in sta imela v hlevu tudi čez 30 molznic. Odkar so prevzeli »ta mladi«, se bolj ukvarjajo s pitanci in z dojiljami. »Pri mleku je pomembna ura, moraš biti točen, in če imaš službo, je zahtevnejše. Pri bikih in dojiljah ni tako. Tudi otroci so danes zahtevnejši. Včasih nismo bili v vrtcu, pa smo tudi zrastli, saj vrtcev niti ni bilo,« pripoveduje Ana, ki ni le gospodinjila na veliki kmetiji, ampak je poprijela tudi za razna dela na poljih in v hlevu.

Mož ima veselje do sadjarstva in žganjekuhe. »Rad kuha šnops, slivovko ali sadjevec,« pravi.

In kako je pravzaprav Jelka leta 2012 postala naročnica Dolenjskega lista? »Dve ali tri leta smo imeli na moža naročena dva časopisa: Dolenjski list in Kmečki glas. Potem sem pa rekla, da to ni potrebno. In Jelka je rekla, da je tale boljši, in pokazala na Dolenjca in da bodo odpovedali Kmečki glas, ona bo pa plačevala naročnino za Dolenjski list. In tako se je tudi zgodilo,« se spominja prijazna gospa Ana Mrgole. Njena hči Jelka, uradna naročnica, pa si je za nagrado kot naročnica meseca izbrala 3-mesečno brezplačno naročnino na revijo Čvek v križankah.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 9.  februarja 2023

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava