Vabljeni na barvito doživetje z Marto Bartolj

13.4.2023 | 09:10

Marta Bartolj (Foto: osebni arhiv)

Marta Bartolj (Foto: osebni arhiv)

Brenčači v sodelovanju z Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter Knjižnico Pavla Golie Trebnje pripravljamo barvit dogodek. V četrtek, 20. aprila, ob 19. uri se bomo v muzeju v Mirni Peči srečali s svetovno priznano in prepoznano ilustratorko mirnopeških korenin, Marto Bartolj.

Pod okriljem Knjižnice Pavla Golie Trebnje je te dni izšla knjiga "Sneguljčica", igra v osmih slikah. V prozni obliki sta jo napisala brata Grimm, v verzih jo je napisal Pavel Golia, ilustracije zanjo pa je ustvarila svetovno znana in priznana Marta Bartolj.

Dogodek: Barvito doživetje z Marto Bartolj

Dan, datum in ura: četrtek, 20. april, ob 19. uri

Kraj: Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, Trg 8, Mirna Peč

Organizator: Kulturno društvo Četrtkova brenčanja v Mirni Peči v sodelovanju z Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter Knjižnico Pavla Golie Trebnje

Vstopnine ni. Hvaležni pa bomo za prostovoljne prispevke, ki jih bomo v celoti namenili za nadaljnje dogodke v organizaciji društva.

Izjemna ustvarjalka zase pravi, da že od rosnih let najraje nosi ilustratorske čevlje, saj čuti, da so ji najbolj prav. Diplomirala je na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, magistrirala po bolonjskem sistemu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in za magistrsko nalogo prejela študentsko nagrado UL ALUO.

Njen bogat in pisan ilustratorski opus med drugimi zajema knjige in slikanice "Zebra v ogledalu", "Čudovit vrt", "Dogodivščina v žepu", "Mišja abeceda", "Kje si?", "Vprašanje za babico" ter "Kuža in dež". Vselej riše in navdušuje z mislimi na bralce in zanje je doslej upodobila živopisane cvetlice, zvezdave miške, prisrčne kužke, plesoče vile ...

Njene ilustracije so danes prepoznane po celem svetu in zanje je prejela številne prestižne nagrade, med njimi pomembno nagrado za ilustracijo ameriške fundacije Ezra Jack Keats Foundation, nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico "Kje si?" in znak za kakovost zlata hruška za "Vprašanje za babico". Sodelovala je tudi na mnogih razstavah in knjižnih sejmih tako v tujini kot tudi doma.

Še posebej počaščeni pa smo, ker ima Marta Bartolj mirnopeške korenine. Rodila se je v Novem mestu, danes živi in čudovito ustvarja v Grmu pri Trebnjem. Kot majhna deklica pa je marsikateri počitniški dan preživela pri stari mami v Biški vasi, na kar ima lepe spomine.

Rada se znova vrača v Mirno Peč in kmalu, kmalu bo z veseljem spet prišla v naše prelepe kraje. Natančneje v Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, kamor ste prijazno vabljeni v četrtek, 20. aprila, ob 19. uri. Na odprtju razstave njenih ilustracij za Golievo dramo "Sneguljčica" bo v pogovoru razkrila zanimivosti o ilustratorskem delu, ki je njeno poslanstvo, življenje, strast, navdih ..., obiskovalci pa boste lahko kupili tudi najnovejšo knjigo "Sneguljčica".

Navdihnjeni in strastni smo tudi Brenčači, ki za Vas z velikim veseljem in zavzetostjo vmes že snujemo nove dogodke. Maja bomo dobro jedli na kulinaričnem doživetju, junija bomo v sklopu občinskega praznika pohajkovali po Poti Slakove in Pavčkove mladosti ter pripravili posebno komično presenečenje v rock ritmih.

Dobrodošli na Facebook in Instagram profil Četrtkova brenčanja v Mirni Peči, na spletno stran cetrtkova-brencanja.si, k prijavi na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com in na SMS obveščanje preko telefonske številke 069 700 419. Spremljate nas, da boste prvi izvedeli, kaj zanimivega Vam spet pripravljamo.

Hvala in toplo vabljeni v brenčaško družbo,

Brenčači

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava