DL: Prehrambeni paketi - Vse več stisk zaradi draginje

10.4.2023 | 10:00

Prehrambni paketi so za veliko družin pomemben vir preživetja. (Foto: RKS OZNM)

Prehrambni paketi so za veliko družin pomemben vir preživetja. (Foto: RKS OZNM)

DL: Prehrambeni paketi - Vse več stisk zaradi draginje

Na OZRK Novo mesto zaznavajo porast števila prosilcev za vse vrste pomoči, še posebej zaradi energetske draginje – Nudijo tudi psihosocialno pomoč

»Za nami je leto brez ukrepov proti širitvi covida-19, vendar zaradi poostrenih gospodarskih razmer in velike draginje spet v poostrenih humanitarnih razmerah,« pravi sekretarka novomeškega območnega združenja Rdečega križa Slovenije Barbara Ozimek. Kot pravi, zaznavajo porast števila prosilcev za vse vrste pomoči, še posebej pa so se povečale stiske v povezavi z energetsko draginjo.

Na novomeškem območnem združenju so lani ljudem pomagali z 99 finančnimi pomočmi za nabavo kurjave in plačilo najnujnejših življenjskih stroškov v višini 16.100 evrov, razdelili pa so tudi 3.037 paketov s hrano, ki jo je po navedbah Barbare Ozimek prejelo 4.413 uporabnikov. »Donirano hrano, ki jo pobiramo vsak večer po trgovinah, je prejemalo 62 samskih gospodinjstev in 99 družin ali skupaj 358 oseb,« pravi. Pri podarjeni hrani, ki jo donirajo trgovine Mercator, Lidl, Hofer, Spar in Tuš, gre za delikatesne, mlečne izdelke, sadje, zelenjavo in pekovske izdelke, ki se jim izteče rok oz. se ta podaljša za 12 ur, v okviru katerih hrano razdelijo naprej, paketi pa vsebujejo hrano z daljšim rokom uporabe (mleko, riž, testenine, olje, moko, fižol, paradižnik, grah). Paketi so oblikovani glede na število družinskih članov; povprečna cena paketa je zato različna, eno- in dvočlansko gospodinjstvo pa je, kot pravi, do paketa upravičeno enkrat na dva meseca.

»Občasno delimo tudi pralni prašek, higienske pripomočke, marmelado, otroško hrano in druge pakete z daljšim rokom uporabe, vsak mesec pa razdelimo tudi 5–10 kg krompirja na družino,« pravi in dodaja, da jim Kartuzija Pleterje vsak mesec prispeva eno tono krompirja, sicer pa jim hrano dobavi Rdeči križ Slovenije prek Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim in iz sredstev FIHO, sredstva za pomoči socialno ogroženim pa zbirajo tudi sami v Skladu za pomoč ljudem v stiski, katerega pokrovitelj je tovarna z zdravil Krka. Iz omenjenega sklada plačajo tudi tople obroke, na katere prihaja k njim vsak delovnik trenutno osem ljudi. »Lani smo v celotnem letu razdelili 1.156 takih obrokov,« pravi Barbara Ozimek.

Na območju jugovzhodne Slovenije ni zavetišča za brezdomce, bi pa ga, kot pravi sekretarka območnega združenja, nujno potrebovali, saj se število brezdomcev povečuje. Sicer pa med njihovimi uporabniki opažajo povečano število prosilcev iz Ukrajine, ki so se zaradi vojne zatekli v Novo mesto. Teh so od začetka vojne zaznali 200.

»Samo paketi niso relevanten pokazatelj stanja. Zajeti moramo tudi finančne pomoči, bone za šolske potrebščine, uporabnike toplih obrokov in uporabnike psihosocialne pomoči,« pravi Barbara Ozimek in dodaja, da poleg materialne pomoči nudijo tudi psihosocialno pomoč v obliki svetovanja ljudem v stiski. »Mnogi, ki do zdaj še niso prosili za pomoč, nimajo dovolj informacij, kje in kako to uveljavljajo. Ljudem, ki se ne znajdejo sami, strokovne sodelavke pomagajo urediti osnovne socialne pravice, dokumente, zdravstveno zavarovanje in podobno,« pravi. Sicer pa uporabnike spodbujajo in jim pomagajo, da bi zmogli sami reševati svojo finančno situacijo. Pomagajo jim pri vložitvi vlog za subvencijo najemnine in pri prijavah na razpise za neprofitna stanovanja, spodbujajo pa jih tudi k prijavi na Zavod za zaposlovanje, na vključitve v javna dela, v prostovoljno delo in dejavnosti Rdečega križa.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 2. februarja 2023

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava