DL: Dolenjske lekarne tudi v Mačkovcu; kaj je z lekarno v Žabji vasi?

9.4.2023 | 17:00

Urška Ban, direktorica Dolenjskih lekarn (Foto: M. Ž.)

Urška Ban, direktorica Dolenjskih lekarn (Foto: M. Ž.)

Koncesionarka podala vlogo za sporazumno prenehanje koncesije Lekarne Mačkovec – Dolenjske lekarne pripravljene prevzeti izvajanje lekarniške dejavnosti – Za selitev Lekarne Ločna v Žabjo vas ne najdejo primernih prostorov

Javni zavod Dolenjske lekarne se bo, kot kaže, povečal za novo enoto. Na Mestno občino Novo mesto je namreč koncesionarka Sabina Repše sredi lanskega novembra poslala vlogo za sporazumno prenehanje izvajanja koncesijske lekarniške dejavnosti v Lekarni Mačkovec v nakupovalnem središču Supernova (nekdanja Qlandia), podeljene leta 2010, Dolenjske lekarne pa so dejavnost pripravljene prevzeti.

Kot je povedala direktorica Dolenjskih lekarn Urška Ban, jih je občina obvestila o vlogi koncesionarke in tudi o tem, da so začeli vse postopke za nadomestitev programa, in jih prosila za odgovor, ali so pripravljeni prevzeti izvajanje lekarniške dejavnosti v Mačkovcu. »V Dolenjskih lekarnah smo mnenja, da je za oskrbo naših občanov ohranitev mreže, ki vključuje tudi lekarno v Mačkovcu, pomembna za nemoteno preskrbo z zdravili in medicinskimi in drugimi pripomočki, ki jih izdajamo v lekarni. Zato smo izrazili interes, da javni zavod Dolenjske lekarne po prenehanju izvajanja koncesijske dejavnosti odpre novo organizacijsko enoto v Mačkovcu,« je dejala. O tej nameri so seznanili svet javnega zavoda, ki je predlog podprl, za začetek formalnopravnih postopkov pa potrebujejo soglasja vseh štirih občin ustanoviteljic. To so že dali na metliškem, črnomaljskem in novomeškem občinskem svetu, v občini Trebnje pa bodo o tem odločali v kratkem.

»Od tu naprej so postopki na strani mestne občine, ki mora urediti vsa pravna razmerja s koncesionarko za prekinitev pogodbe in vzpostaviti ustrezne pravne podlage, da bo lahko lekarniško dejavnost izvajal javni zavod,« je pojasnila direktorica in dodala, da so vse njihove nadaljnje aktivnosti glede odprtja nove enote, med njimi je tudi zagotavljanje potrebnega kadra, odvisne od tega, kdaj bodo dejansko lahko odprli novo enoto. »Vsi zdajšnji zaposleni v Lekarni Mačkovec bodo imeli možnost, da se prijavijo na razpis, ki ga bomo pravočasno objavili,« je dejala Urška Ban, ob tem pa poudarila, da se tudi v lekarniški dejavnosti kaže pomanjkanje ustrezno usposobljenega kadra. Za Dolenjske lekarne bo to četrta enota v novomeški občini, kjer mrežo lekarn tvorita še dve enoti zasebne Lekarne Novak, in šestnajsta v dvanajstih občinah.

KAJ JE Z LEKARNO V ŽABJI VASI?

Novomeški občinski svet je februarja leta 2020 potrdil tudi selitev Lekarne Ločna, ki sodi po okrilje Dolenjskih lekarn, na novo lokacijo v Žabjo vas. Za to se je občina odločila zaradi dveh razlogov; prvi je ta, da imajo prebivalci krajevnih skupnosti Žabja vas, Gotna vas, Stopiče, Podgrad, Dolž, Regrča vas, Brusnice in Gabrje v primerjavi z drugimi občani Novega mesta slabši dostop do lekarn, drugi pa je, da je zdravnikov v okolici Lekarne Ločna manj kot pred leti in da je promet te lekarne zato upadel.

Za selitev so Dolenjskim lekarnam dali leto dni časa, a po besedah direktorice primerne lokacije za preselitev v Žabjo vas kljub aktivnemu iskanju, vsem objavljenim javnim pozivom na spletnih straneh nepremičninskih agencij, njihovi spletni strani, v osebnih stikih … niso našli. »Tako da sklepa občinskega sveta še nismo uresničili, si pa za to, da bi našli prostore, še vedno prizadevamo skupaj z mestno občino in s predsednikom KS Žabja vas Robertom Sotlerjem. Lokacija in prostori morajo ustrezati standardom lekarniške dejavnosti in biti seveda dostopni vsem, tudi gibalno oviranim osebam,« je povedala. Lekarna v Ločni tako za zdaj ostaja. »Lekarna je sicer urejena po vseh standardih in dokaj dobro obiskana, njena največja pomanjkljivost pa je lokacija ob tovarni Krka in Veterini Novo mesto, kjer je velika težava parkiranje,« je še povedala Urška Ban.

Članek je bil objavljen v 6. številki Dolenjskega lista 9. februarja 2023

Mojca Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava