DL: GD na Mirni - Skrbi jih, da se bo kaj podrlo; v nadstropje si sploh ne upajo

5.4.2023 | 14:40

Z leve proti desni: nekdanji poveljnik Tomaž Gracar, predsednik mirnskih  gasilcev Anton Starič in poveljnik Gregor Klemenčič (Foto: R. N.)

Z leve proti desni: nekdanji poveljnik Tomaž Gracar, predsednik mirnskih gasilcev Anton Starič in poveljnik Gregor Klemenčič (Foto: R. N.)

Mirnski gasilski dom (Foto: R. N.)

Mirnski gasilski dom (Foto: R. N.)

Razpokane stene, gasilci pa brez garderob – Garaže pozimi ogrevajo s kaloriferjem, da voda v cisterni ne zamrzne – Mirnski gasilci pri gradnji novega doma računajo na občino – Skerbiš: Ne smemo vlagati v zasebno lastnino

Že pred petnajstimi leti je bil položen temeljni kamen za nov dom mirnskih gasilcev, ti pa se še vedno stiskajo v več kot 110 let starem domu, ki ga je zob časa že pošteno načel. V osrednjem gasilskem društvu v občini opozarjajo, da so njihovi pogoji za delo zelo slabi, njihova največja želja pa je nov dom. Upajo, da se bo kmalu kaj premaknilo na bolje.

Gasilski dom na Mirni že na zunaj kaže precej dotrajano podobo. Na stenah so vidne razpoke, lesena okna slabo tesnijo, vrata prav tako. Tudi streha je v zelo slabem stanju.

»Dom je premajhen in zastarel. Poleg tega nimamo ustreznih garderob, stranišče je samo v zgornjem delu prizidka, v katerem je sejna soba. Zelo nevaren je izvoz iz garaže, dom je namreč neposredno ob precej prometni cesti, z gasilsko cisterno pa sploh ne moremo zaviti levo,« težave, s katerimi se srečujejo mirnski gasilci, našteje predsednik PGD Mirna Anton Starič.

Poveljnik Gregor Klemenčič in nekdanji poveljnik Tomaž Gracar izpostavita, da pogrešajo ustrezne garderobe. Zdaj imajo obleke in opremo zloženo v kotu garaže, v katerem je cisterna. Ko je intervencija, je prostor hitro premajhen za vse. »Dom je tudi brez ogrevanja; ko se pozimi z intervencije vsi mokri vračamo v mrzle prostore, ni prijetno. Garažo s kaloriferjem občasno vsaj malo ogrevamo, da voda v cisterni ne zamrzne,« povesta.

V NADSTROPJE SI NE UPAJO

Prostovoljno gasilsko društvo Mirna je bilo ustanovljeno leta 1908, kmalu zatem pa so zgradili tudi dom, ki je bil med drugo svetovno vojno porušen. Marljivi gasilci so ga z velikim zanosom obnovili, sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja pa so zaradi potreb zgradili še prizidek, v katerem je garaža, nad njo pa sejna soba. »To je bila zadnja investicija v dom,« izpostavi Starič. Po zgornjih prostorih starega dela doma si sploh ne upajo hoditi. »Skrbi nas, da se bo enkrat nekaj podrlo. Ko mimo zapeljejo težki tovornjaki, se vse močno zatrese,« pove predsednik.

Po njegovih besedah bi bilo najbolje dom porušiti in zgraditi novega, saj bo cesta, ki gre zdaj mimo, po končani gradnji mirnske obvoznice, zaprta za promet. »Že dolgo poslušamo obljube o novem domu, pa se nič ne zgodi. Gasilci smo že dobili pod nos, da se sami premalo angažiramo v tej smeri. Kaj naj sami financiramo gradnjo doma? Ve se, kdo mora zagotavljati požarno varnost. Za to bi morala poskrbeti občina. Mi ogromno prispevamo že s svojim trudom, požrtvovalnostjo, na intervencijah izpostavljamo svoje zdravje in včasih celo življenja. Upam, da se bo končno kaj premaknilo, kajti v takšnih pogojih se ne da več delati,« zatrjuje Starič.

Ob domu nimajo niti prostora za gasilske vaje ali pripravo veselice, kot je drugje običajno. »Lani smo imeli za Miklavža dan odprtih vrat. Prišlo je 70 otrok, bili smo zelo veseli, a vseskozi smo pazili, da ne bi kdo skočil na cesto,« še pove Klemenčič.

SKERBIŠ: VODSTVO SAMO ČAKA

Župan Dušan Skerbiš se zaveda težav, ki jih imajo mirnski gasilci, saj je tudi sam podporni član društva. »Pred 15 leti, ko smo bili še v Občini Trebnje, je bil res položen temeljni kamen za nov dom pri športnem parku, a to je bila poteza bolj za mazanje oči, kajti tam je poplavno območje in doma tam ne bi mogli zgraditi. Pozneje so bile narejene še nekatere idejne zasnove za nov dom na drugi lokaciji, a najbolje bi bilo, če bi ga zgradili kar na območju, na katerem se že zdaj nahaja,« pove Skerbiš.

O pričakovanjih gasilcev, da bi dom morala zgraditi občina, pove, da občina ne sme vlagati v zasebno lastnino. »Občina ni lastnica gasilskega doma. Mi smo pripravljeni pomagati gasilcem, saj je gasilstvo izjemno pomembno, a za gradnjo novega doma bi se morali mirnski gasilci bolj sami angažirati, dati pobudo. Preostala tri gasilska društva v občini so pri urejanju svojih domov veliko sama postorila, tudi zbrala določena sredstva, mi smo jim pri tem stopili naproti. Vodstvo mirnskih gasilcev pa samo čaka, da jim bo občina vse naredila. Za trenutno stanje so veliko tudi sami krivi. Mi ne smemo delati razlik med društvi,« poudarja župan in dodaja, da je občina PGD Mirna v preteklosti že pomagala pri nabavi gasilskega vozila in nakupu opreme.

Občina, pravi župan, bi skrb za dom prevzela, samo če bi ga gasilci prenesli v njeno last. »Pred leti je Društvo Partizan Mirna za simbolno vrednost enega dinarja preneslo kulturni dom v last takratne krajevne skupnosti, ob nastanku občine pa je to prešlo v njeno upravljanje. Z leti smo dom tudi s pomočjo evropskih sredstev povsem prenovili,« pove Skerbiš.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 26.  januarja 2023

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava