DL: Babice in dedki prepevajo - S pesmijo je vse lepše

1.4.2023 | 13:00

Skupina dedkov in babic s prisrčnim nastopom pogosto popestri prireditve v domačem kraju. Na sliki s harmonikarjem Klemnom Hribarjem. Marjanca Dežman je druga z leve. (Foto: L. M.)

Skupina dedkov in babic s prisrčnim nastopom pogosto popestri prireditve v domačem kraju. Na sliki s harmonikarjem Klemnom Hribarjem. Marjanca Dežman je druga z leve. (Foto: L. M.)

V DU Bela Cerkev že nekaj let deluje pevska zasedba babic in dedkov, ki popestri marsikatero prireditev

Nekoč se je več pelo, tudi na podeželju. Marsikje se trudijo, da ohranijo to lepo tradicijo in slovensko posebnost, in v Beli Cerkvi je že tako. Čisto spontano se je pred nekaj leti povezalo kakih deset ljubiteljev petja malce starejšega datuma, ki so člani Društva upokojencev Bela Cerkev, in začeli so malce bolj zares.

Pojejo predvsem slovenske ljudske pesmi, ki so jih peli nekoč in ki jih poznajo tudi mlajše generacije, poseben izziv pa so jim tudi pesmi znanih ansamblov, npr. Slakov in Avsenikov. Tako razveseljujejo sebe, če nastopijo na kateri prireditvi, pa še druge, pove Marjanca Dežman, ena od zagnanih članic pevske zasedbe.

»Radi se odzovemo na povabilo kakega društva, sploh ker so naši pevci tudi člani drugih društev, npr. podeželskih žena, gasilcev in vinogradnikov, in ob začetku novega leta, ko bodo občni zbori, nas verjetno čaka kar nekaj takih nastopov. Nastopimo tudi ob kakem društvenem jubileju in na občinskih prireditvah. Dobivamo se priložnostno, po potrebi,« pojasni Marjanca Dežman in pove, da so nedavno zapeli jubilantu, pevskemu prijatelju Janezu Zidariču za 80 let. »Ker je bil praznik svetih treh kraljev, je bilo nekaj pevcev oblečenih v trikraljevske uniforme in presenečenje je bilo res veliko,« pove. Žal je skupina dedkov in babic dva pevca že izgubila za vedno.

Ponosni pa so, da jim je letos uspelo v Hiši žive dediščine pripraviti že 4. prireditev Dedek, babica – zaigraj in zapoj, saj je korona to tradicijo malce prekinila. Obisk je bil dober, prireditev, na kateri sodelujejo tudi njihovi vnučki, pa je lepo sprejeta, zato bodo vztrajali in peli naprej. Včasih si omislijo tudi harmonikarsko spremljavo, najpogosteje jih spremljata domačina Jože Gotlib in Klemen Hribar.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 19.  januarja 2023

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava