DL: Odmeven prestop mladega Ileniča - V Ameriko z visokimi pričakovanji

21.3.2023 | 13:00

Mitja Ilenic bo kariero nadaljeval v severnoameriški ligi MLS. (Foto: R. N.)

Mitja Ilenic bo kariero nadaljeval v severnoameriški ligi MLS. (Foto: R. N.)

Mitja Ilenič (desno) in njegov nekdanji trener v NK Bela krajina Tomaž Čurk (Foto: R. N.)

Mitja Ilenič (desno) in njegov nekdanji trener v NK Bela krajina Tomaž Čurk (Foto: R. N.)

Mitja Ilenič podpisal za New York City – Vedno zavzeto in trdo treniral, včasih ostal še na bratovem treningu

Čeprav je bilo kar nekaj snubcev, ki so si ga želeli v svojih vrstah, se je mladi belokranjski nogometaš Mitja Ilenič, ki je nazadnje igral za Domžale, odločil, da bo kariero nadaljeval v severnoameriški ligi MLS. Z ekipo New York City je podpisal pogodbo do konca leta 2026; pred odhodom v Ameriko smo se z njim dobili na nogometnem stadionu v Črnomlju, kjer je začel športno pot.

»Oče naju je z bratom, ki je od mene starejši tri leta, vpisal v Nogometni klub Bela krajina. Takrat sem imel šest let in nogomet mi je hitro zlezel pod kožo. Spominjam se tudi, kako sem tu pobiral žoge na članskih tekmah; ob tem sem si želel, da bom tudi sam kdaj tekmoval na takšni ravni,« začne pripovedovati 18-letni Mitja, doma iz Tribuč.

Za belokranjski klub je igral v mlajših kategorijah, in sicer do selekcije U15, po končani osnovni šoli pa se je odločil šolanje nadaljevati v Domžalah. Vožnja na treninge v Črnomelj bi mu vzela preveč časa, zato je zamenjal tudi nogometno okolje. V domžalskem klubu je med kadeti in mladinci pokazal ves svoj talent; z odličnimi igrami na desnem bočnem položaju si je pri komaj 16 letih prislužil priložnost za dokazovanje tudi pri članih – prvoligaški debi je vpisal ob koncu sezone 2020/21 proti Aluminiju. Članski ekipi se je uradno pridružil na začetku preteklega leta in se hitro ustalil na desni strani obrambne vrste Domžalčanov. »Kot 17-letni mladenič sem se na vsaki tekmi želel dokazati,« pravi Mitja, ki je dobil tudi vpoklic v reprezentanco do 21 let.

Njegove predstave na igrišču so opazili tudi ogledniki drugih evropskih klubov. Zanj se je močno ogrel avstrijski Sturm, ponudbe v klub so prišle še iz Verone, Lugana in iz praške Sparte. Mitja pa se je znašel tudi na radarju New York Cityja, ki sicer spada v skupino klubov združbe City Football Group, v kateri je tudi angleški velikan Manchester City. »Ko je prišel klic iz New Yorka, nisem kaj dosti okleval. Njihova zgodba in vizija, ki so mi jo predstavili, me je hitro prepričala,« pove Mitja. Zanj naj bi New York City, za katerega so nekoč igrali Španec David Villa, Italijan Andrea Pirlo, Anglež Frank Lampard in tudi Slovenec Andraž Struna, odšteli okoli milijon evrov.

Mladi Belokranjec se čez Atlantik podaja z visokimi pričakovanji. Prepričan je, da se bo hitro navadil na novo okolje, na novo ligo. »Liga MLS v zadnjih letih velik poudarek daje razvoju mladih igralcev. Mislim, da je to zame dobra razvojna stopnica. Zagotovo bom dobil priložnost za dokazovanje, na meni pa je, ali jo bom izkoristil. Trudil se bom po najboljših močeh, da se dokažem in uveljavim,« zatrjuje Mitja, ki se bo soigralcem pridružil v kratkem na pripravah v Orlandu na Floridi. »New York City je bil predlani prvak MLS, lani pa ga je v polfinalu končnice zaustavila Philadelphia Union. Cilji kluba so visoki tudi letos in komaj čakam, da se vse skupaj začne,« še dodaja. Novo sezono bodo odprli 25. februarja, ko se bodo v gosteh pomerili z Nashvillom.

OSTAL ŠE NA BRATOVEM TRENINGU

Mitji je vse dobro pred odhodom v Ameriko zaželel tudi Tomaž Čurk, ki ga je treniral v mladih letih. »Bil je vesel, pozitiven fant in se do danes ni nič spremenil. Vedno je dal vse od sebe, zelo zavzeto in trdo je treniral, včasih je ostal še na bratovem treningu,« se spominja. »Mitja je še eden izmed belokranjskih nogometašev, ki se podajajo v tujino. Pred njim je to uspelo Aljoši Matku, Jasminu Kurtiću, Juretu Balkovcu, ne smemo pa pozabiti na Roberta Englara. Ponosni smo nanje,« še dodaja Čurk, ki upa, da jim bo sledil še kak Belokranjec. Zanimanje med mladimi za nogomet je kar veliko, v zadnjih letih se število otrok v mlajših selekcijah povečuje, zato se za prihodnost NK Bela krajina ne bojijo.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 19.  januarja 2023

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava