DL: Naša kulturna dediščina - Ilka Vašte slikarka

18.3.2023 | 11:50

Kokoš Kokorajska (Ilustracija Ilke Vašte)

Kokoš Kokorajska (Ilustracija Ilke Vašte)

Ilka Vašte je Novomeščanom bolj znana kot pisateljica biografskih in zgodovinskih romanov, ki je rodnemu Novemu mestu vsebinsko posvetila kar nekaj svojih del. Malo manj pa je znano, da se je preizkušala tudi v slikarstvu, ki jo je sprva celo bolj zanimalo kot pisanje.

Na višji dekliški šoli v Ljubljani pa tudi v svojem ateljeju jo je risanje učila priznana slovenska slikarka Ivana Kobilca. Nekaj časa se je Ilka celo spogledovala s študijem slikarstva na akademiji, a ji je bilo zaradi finančnih zmožnosti staršev to onemogočeno.

Pozneje se je ukvarjala le z ilustriranjem lastnih knjižnih del. Najprej je leta 1921 ilustrirala svoje Pravljice, ki so ena prvih avtorskih ilustriranih knjig pri nas. Sama je likovno opremila tudi roman Umirajoče duše; zanj je pripravila enajst vinjet, objavljenih na začetku vsakega poglavja. Prav tako je ilustrirala roman Zaklad v Emoni, ki je v nadaljevanjih izhajal v listu za odraslo mladino Razori.

Po svojem nastanku najmlajše in najboljše likovno delo pa so ilustracije, ki jih je leta 1966 pripravila za Nove pravljice (štirinajst akvarelov, dve risbi s svinčnikom in ena s tušem). Predstavljena ilustracija sodi k zgodbi z naslovom Muslimanka Kokorajska v sklopu omenjenega dela.

Čeprav zaradi pomanjkljive likovne izobrazbe Vaštetova kot likovna ustvarjalka ni pustila sledi v slovenski ilustraciji, se je s tem delom dokazala kot izvirna ilustratorka in dobra akvarelistka, kot dobra slikarka figur in opazovalka živalskega sveta. Po rokopisu iz njene literarne zapuščine, hranjene v Knjižnici Mirana Jarca, so Nove pravljice z avtoričinimi ilustracijami izšle leta 2020.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12.  januarja 2023

Mateja Kambič, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava