DL: Pomembni pridobitvi v Škocjanu - Zelena luč za dvorano in vrtec

8.3.2023 | 14:40

Novi vrtec v Škocjanu bo stal na hribu pod šolo. (Foto: L. M.)

Novi vrtec v Škocjanu bo stal na hribu pod šolo. (Foto: L. M.)

Škocjanski občinski svetniki še v prejšnji sestavi potrdili idejni zasnovi za novo športno dvorano in vrtec – Občina zdaj v pridobivanje gradbenega dovoljenja – Športna dvorana najprej, vrtec z 12 oddelki lahko gradijo kasneje in postopno

Škocjan se razvija in je vse zanimivejši za mlade družine, ki tu ostajajo, priseljujejo pa se tudi nove od drugod. Vse to seveda prinaša nove potrebe in med drugim odgovorno načrtovanje razvoja prostora.

Zato sta nedavni potrditvi idejne zasnove nove športne dvorane in novega vrtca v Škocjanu – zeleno luč jima je dal še občinski svet v prejšnji sestavi – še kako pomembni. Pripravilo ju je podjetje Styria Arhitektura iz Maribora.

Škocjan zdaj nima športne dvorane, potrebujejo pa jo tako otroci iz vrtca in osnovne šole kot športna društva. Nova športna dvorana, ki jo bodo lahko uporabljali tudi za tekme višjega ranga, bo občino Škocjan uvrstila na slovenski športni zemljevid, pravijo na občini. Velika bo okrog 1.850 kvadratnih metrov, postavili pa jo bodo ob zdajšnji šolski telovadnici.

Obe naložbi bi z vsemi stroški stali okrog 8 milijonov evrov.

Sašo Žolek (Foto: L. M.)

Sašo Žolek (Foto: L. M.)

Sašo Žolek, soavtor idejne zasnove, pravi: »Pripravili smo dve zasnovi športne dvorane in tudi dve zasnovi vrtca, da je občina lahko dala na mizo pluse in minuse ene in druge možnosti. V predlagani idejni zasnovi smo upoštevali tudi pripombe in predloge zainteresirane javnosti in bodočih uporabnikov. Telovadnica bo ustrezala za organizacijo standardne rokometne igre na standardnem igrišču, vključno z največ 300 obiskovalci.«

DRŽAVNE ROKOMETNE TEKME

Športna dvorana bo grajena trajnostno, zasnovana pa je nivojsko. Povezana bo s šolo in bo imela izhod na zunanje površine. Ideja o učnem plavalnem bazenu je že preteklost, v šoli se bolj nagibajo k plesni dvorani v spodnji etaži in prostoru za fitnes v nadstropju. Postavili bodo tudi plezalno steno. V prizidavo so umestili še igrišče za košarko v vadbenem prostoru za šolo, izvlečne tribune in dodatne garderobe.

»Vsi standardi so prilagojeni temu, da bo v novi športni dvorani mogoča vsaka državna in ne nazadnje tudi evropska rokometna tekma,« pravi župan Jože Kapler.

Občina, ki jo zdaj čaka pridobitev gradbenega dovoljenja, se za nekajmilijonsko naložbo nadeja nepovratnih sredstev na razpisu pristojnega ministrstva. Kot pove Kapler, se v prihodnosti obetajo razpisi na šolskem področju prav za gradnjo novih športnih dvoran.

VRTEC PO ETAPAH

V škocjanski občini potrebujejo tudi nov vrtec, ki bo razbremenil prostore osnovne šole in dvignil kakovost izvajanja osnovnošolskega programa in predšolske vzgoje.

Po gradnji novega vrtca bo zdajšnji vrtec preurejen za potrebe šole.

V zdajšnjem vrtcu Radovednež pri osnovni šoli se namreč že nekaj časa spoprijemajo s prostorsko stisko. »Težavo že drugo leto rešujemo z oddelkom v prostorih župnijskega doma,« pove župan in doda, da bo pot do novega vrtca nekoliko daljša zaradi potrebnih sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta in pridobivanja zemljišča.

Vrtec bo v neposredni bližini bodočega kulturnega doma, ki ga že gradijo, in občinske stavbe ter bo po županovih besedah zadovoljil potrebe za prihodnjih deset oz. dvajset let. Nekoliko bo dislociran, postavili ga bodo pod šolo oz. na hribu nad parkiriščem na trgu.

Župan pove, da je bilo nekaj pomislekov glede funkcionalnosti, a sestavlja zaokroženo celoto šole, športne dvorane in novega večnamenskega kulturnega doma v jedru kraja, pa tudi dostopen bo dobro. »Nekatere podrobnosti bomo s sprejemanjem prostorskega akta še dorekli, da bo naložba zasnovana čim primerneje in čim bolj funkcionalno,« doda.

12 ODDELKOV

Novi vrtec, ki bo trajnostno zasnovan (30 odstotkov bo lesen), bo imel 12 oddelkov in v njem bo lahko varstvo dobilo okrog sto otrok. Zavzemal bo skoraj 1.500 kvadratnih metrov površine, prilagojen bo naravnim danostim in morfologiji kraja. Gradili ga bodo lahko kot celoto ali v fazah, saj Škocjan vrtec že ima.

V predstavitvi idejne zasnove je Sašo Žolek iz podjetja Styria Arhitektura povedal, da bo šlo pri novem vrtcu za šest objektov v velikosti ene velike enodružinske hiše. Ti bodo medsebojno povezani z nekakšno pritlično avlo, ki ji bo pripojen vrt. Pet objektov bo namenjenih oddelkom za varstvo, eden bo za upravo, kuhinjo in servisne prostore.

Med hiškami so prostori, namenjeni srečevanju otrok in igri, nekakšne igralnice na prostem. Vsaka bo imela neposreden izhod v park in na senčne terase.

TUDI POMISLEKI

Med svetniki, ki so idejno zasnovo sprejeli s petimi glasovi za (dva sta bila proti, eden pa ni glasoval), je bilo nekaj pomislekov v zvezi z razdelilno kuhinjo, ki bi bila v novem vrtcu.

»Zaradi izkušenj s tem nisem za pakiranje hrane in prevoz. Lahko se zgodi, da bo treba pripravljati vse več obrokov tudi za šolske otroke in bodo težave,« je dejala Martina Kralj. Svetniki so sklenili, da bo o tem treba še razmisliti. Matej Krnc je pripomnil, da bi v športni dvorani uredili strelišče (škocjanski upokojenci se ukvarjajo s tem športom in nimajo ustreznih prostorov), Klemen Mlakar pa, da ni dobrega dostopa do športne dvorane.

Obe naložbi, športna dvorana in vrtec, sta medsebojno neodvisni, skupni cilj pa je rešiti prostorske težave in zagotoviti celovit videz kraja oz. občinskega središča z vsemi elementi, kot so park, trg in drugi, še poudari župan.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12.  januarja 2023

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava