DL: Hrvaški kupci - Cenovna vojna polni brežiške trgovine

5.3.2023 | 16:40

Med trgovskimi policami je gneča, kupci pa skrbno pregledujejo in primerjajo slovenske in hrvaške cene.

Med trgovskimi policami je gneča, kupci pa skrbno pregledujejo in primerjajo slovenske in hrvaške cene.

Po podražitvah, ki spremljajo uvedbo evra na Hrvaškem, prebivalci sosednje države množično kupujejo v Brežicah

Brežice so včasih veljale za trgovsko središče, kamor množično prihajajo hrvaški kupci. Še nekaj časa po tem, ko je med Slovenijo in Hrvaško nastala meja, so Hrvati še na veliko kupovali v Brežicah. V zadnjem času jih je bilo znatno manj. Ali se zdaj, po odpravi mejnega nadzora in vstopu Hrvaške v evrsko območje, hrvaški kupci vračajo v Brežice?

Na Hrvaškem so po uvedbi evra podražili veliko storitev in blaga. Nekateri so ob primerjavi cen v hrvaški in slovenski trgovini iste trgovske verige izračunali, da bi za košarico vzorčno izbranih izdelkov kupec na Hrvaškem odštel 26,50 evra, v Brežicah pa 19 evrov. Posamezni izdelki so v brežiški trgovini cenejši za več kot deset odstotkov, nekateri celo za več kot trideset.

Zaradi ugodnejših cen kupci iz sosednje države v teh dneh množično obiskujejo trgovine v Brežicah, zlasti Hoferjeve in Lidlove. Še posebej veliko kupcev je Brežice obiskalo ob koncu tedna, kupovali so vse od hrane in dodatkov za gospodinjstvo do kozmetike in tehničnih izdelkov, so kazali številni do vrha napolnjeni nakupovalni vozički.

Prijatelji in cene

V Brežicah je na parkiriščih pred nekaterimi trgovinami pogosto velika  večina vozil s hrvaškimi registracijami, med katerimi prevladujejo  zagrebške.

V Brežicah je na parkiriščih pred nekaterimi trgovinami pogosto velika večina vozil s hrvaškimi registracijami, med katerimi prevladujejo zagrebške.

Na parkirišču ene od trgovin so v soboto med hrvaškimi registrskimi tablicami prevladovale zagrebške, ob teh so bila zastopana še območja Kutine, Križevcev, Čakovca, Krapine in Reke. »V trgovino v Brežice nismo prišli zaradi odprte meje in uvedbe evra na Hrvaškem. Vsak teden prihajam na Bizeljsko, kjer imam veliko prijateljev. Ob tem kupujem v Brežicah, in to že več kot deset let. V Sloveniji je veliko stvari cenejših,« nam je v soboto pozno popoldne na še vedno polno zasedenem parkirišču pred trgovino povedal obiskovalec iz Zagreba, medtem ko so drugi člani njegove družine nakupljeno prelagali iz polnega vozička v prtljažnik.

Naslednja naključna sogovornika pri isti trgovini, mož in žena, ravno tako iz Zagreba, sta se za nakup v Brežicah tega dne odločila prvič. Omenila sta nekaj vrst izdelkov, ki so na Hrvaškem dražji, med njimi testenine in mlečni izdelki. »Odkar imamo evro, pri nas zaokrožujejo zneske. Zaokrožijo seveda navzgor in tudi malo po svoje, tudi mimo tečajnega razmerja med kuno in evrom. Ampak te stvari v Sloveniji poznate že iz svojih podobnih izkušenj, kajne?« je rekla ona. Velika gneča je bila v večini brežiških trgovin v soboto od jutra do zaprtja prodajaln, izjemno velik obisk je bil po pripovedovanju domačinov že ves teden pred tem.

Kupiti ali kupiti? Brežiške trgovine že vse od novega leta polnijo kupci iz Hrvaške.

Kupiti ali kupiti? Brežiške trgovine že vse od novega leta polnijo kupci iz Hrvaške.

Več hrvaških obiskovalcev so imeli v Brežicah prejšnji teden in ob koncu tedna tudi v Posavskem muzeju Brežice. Ali je to povezano s cenami v trgovinah ali s prazniki in šolskimi počitnicami, je težko presoditi, najbrž pa je razlog oboje. Precej hrvaških gostov je po novem letu obiskalo tudi brežiške gostinske lokale, vsaj nekatere. Kot so nam povedali v Jazz Pubu, so imeli več hrvaških gostov kot običajno prva dva delovna dneva po novem letu, potem se je število zmanjšalo.

Ima vlada zvezane roke?

Na Hrvaškem inšpekcija poroča, da je med tistimi, pri katerih je v prvih dneh letošnjega leta opravila pregled listin, vsak tretji gostinec in obrtnik na prehodu iz 2022 v 2023 zvišal cene za od 10 do 80 odstotkov, med trgovci pa so podražitve od 3 do 19 odstotkov. Na podražitve se je odzvala tudi vlada. Kot je v ponedeljek dejal predsednik vlade Andrej Plenković, je del podjetij na žalost izkoristil menjavo kune z evrom za to, da je neopravičeno dvignil cene »na polno«, in ne samo za nekaj centov, kolikor bi ob takem valutnem prehodu pričakovali in kar ne bi bilo težava. Trditve, da so tolikšne podražitve posledica podražitev v dobavi, so neresnične, je še dejal Plenković in poudaril, da morajo vsi, ki so neupravičeno dvignili cene, do jutri cene znižati na raven pred uvedbo evra. Toda hrvaški pravniki menijo, da vlada pri takih zahtevah lahko kvečjemu trka na vest in se sklicuje na moralo. Pravnih temeljev za take zahteve, čeprav so podjetja podpisala etični kodeks, naj vlada ne bi imela, češ da pred uvedbo evra ni sprejela zavezujočih pravnih dokumentov. Od tega, kdo bo zmagal v tej cenovni vojni na Hrvaškem, pa bo nemara odvisno tudi, kako množično bodo Hrvati kupovali v Brežicah.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12.  januarja 2023

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava