Hojte k nam po znanje o trajnosti

26.2.2023 | 12:40

Hojte k nam po znanje o trajnosti

Tradicionalni promocijski dogodek ZIK Črnomelj Hojte k nam po znanje je bil letos trajnostno obarvan. Aktivnosti pod skupnim naslovom Živeti trajnost so potekale od 21. 2. do 23. 2. 2023 v vseh treh belokranjskih občinah.

Uvod v letošnji dogodek smo naredili s predavanjem dr. Katje König, ki nam je predstavila radioaktivni plin radon in ukrepe v primeru povišane ravni tega plina. Udeleženci predavanja so lahko prevzeli tudi detektor, s katerim bodo preverili raven radona v svojih domovih.

Na Ljudski univerzi ZIK Črnomelj smo organizirali delovno srečanje, na katero smo povabili poslovne partnerje iz lokalnega okolja. Odzvali so se številni deležniki, ki so aktivni na področju skrbi za trajnostni razvoj: predstavniki občin, gospodarstva, javnih podjetij, vrtcev, šol, zavoda za zaposlovanje, zavoda za gozdove, doma starejših občanov, zdravstvenega doma, društev. Po metodi svetovne kavarne smo izmenjali primere dobrih praks in se pogovarjali o možnostih povezovanja v okolju, predvsem na področju promocije trajnostnega razvoja. Pokazalo se je, da je zavest o pomembnosti trajnostno naravnanega življenja in dela zelo visoka, porodile pa so se tudi nove ideje o aktivnostih, ki bi jih radi na novo vpeljali. V popoldanskem delu so udeleženci z zanimanjem prisluhnili klimatologinji dr. Lučki Kajfež Bogataj, ki je spregovorila o podnebnih spremembah in naši vlogi pri tem. Pomembno je, da se vsak posameznik zaveda, da lahko s svojim trajnostnim ravnanjem prispeva, da zmanjšamo negativni vpliv na okolje, ki je posledica našega potrošniško naravnanega življenja.

Hojte k nam po znanje o trajnosti

Drugi dan, v sredo, smo izvedli dogodek v Metliki. Z učenci Osnovne šole Metlika in udeleženci Osnovne šole za odrasle Metlika smo obiskali Komunalo Metlika, kjer so nam predstavili svoje delo, pomen komunale za okolje ter poklica smetar in urejevalec zelenih površin. V popoldanskem delu sta v Hiši dobrot Bela krajina potekali kulinarična in ustvarjalna delavnica. V kulinarični delavnici smo pod mentorstvom Minke Kočevar iz ostankov hrane pripravili krompirjeve mafine in riževo solato. V ustvarjalni delavnici smo pod mentorstvom Erike Cesar Išpanov, s tehniko papirnega filigrana, izdelovali rože iz odpadnega papirja. Tako smo spoznali še nekaj načinov, kako smo lahko bolj trajnostni, predvsem pa, kako lahko zmanjšamo količino zavržene hrane.

V četrtek, tretji dan, smo bili v Semiču. Z učenci Osnovne šole Semič in člani Društva upokojencev Semič smo pod mentorstvom Tadeja Finka spoznali pastirske namizne igre in ugotovili, da se lahko igramo tudi brez elektrike in zaslonov. Popoldan smo na učnem vrtu dr. Derganca, v sodelovanju s Krajevno knjižnico Semič in Društvom Lan Bela krajina, organizirali sejem izmenjave semen in se pod strokovnim vodstvom gospoda Janeza Gačnika učili obrezovati jablane, hruške, višnje, aronije, dren in drugo sadno drevje.

V vseh dneh dogodka Hojte k nam po znanje je predavanja in delavnice obiskalo 325 Belokranjcev in udeležencev iz drugih krajev. Dober obisk kaže na to, da nam ni vseeno kam gremo in kako živimo.

Hojte k nam po znanje o trajnosti

Ob tej priložnosti smo izdali tudi novo številko časopisa Ziikopis, v katerem lahko preberemo zapise o različnih vidikih trajnostnega razvija in o aktivnostih, ki potekajo v našem okolju. Bodimo trajnostni in zavedajmo se, kaj lahko kot posamezniki naredimo, da bomo zagotovili planet primeren za življenje prihodnjih generacij.

ZIK Črnomelj

Galerija

_ZIK (01)
_ZIK (02)
_ZIK (03)
_ZIK (04)
_ZIK (05)
_ZIK (06)
_ZIK (07)
_ZIK (08)
_ZIK (09)
_ZIK (10)
_ZIK (11)
_ZIK (12)
_ZIK (13)
_ZIK (14)
_ZIK (15)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava