Obiskali smo Muslimanski kulturni center v Ljubljani

26.1.2023 | 12:20

Obiskali smo Muslimanski kulturni center v Ljubljani
Obiskali smo Muslimanski kulturni center v Ljubljani
Obiskali smo Muslimanski kulturni center v Ljubljani

V torek, 10. januarja 2023, smo si upokojenci SVIZ Novo mesto lahko ogledali Muslimanski kulturni center v Ljubljani. Zjutraj ob osmih smo se zbrali na železniški postaji v Novem mestu in se z novim vlakom odpeljali v Ljubljano. Že pred centrom nas je počakal prijazni vodič, ki nam je podrobno razkazal center.

Ta center je eden najlepših v Evropi, ki je bil odprt leta 2020. Sprejme lahko okoli 1400 vernikov. V kleti objekta so parkirišča, telovadnica, restavracija in predavalnice.

V pritličju je džamija s 40-metrskim minaretom, umivalnica, namenjena obrednemu umivanju pred molitvijo ter izobraževalni, upravni in stanovanjski objekti. Stal je 34 milijonov evrov, od tega so jih 28 donirali Katarci. V džamiji veljajo posebna pravila, ki jih morajo upoštevati vsi obiskovalci. Svoje vedenje morajo uskladiti s pričakovanim vedenjskim vzorcem v sakralnih objektih. OB vstopu v objekt je potrebno spoštovati svetost prostora (oblačilni kodeks, obutev, snažnost oblačil in osebna higiena ...).

V notranjosti prostora in na ploščadi kompleksa ni dovoljeno kajenje in uživanje hrane in pijače, fotografiranje pa je dovoljeno samo z dovoljenjem vodiča.

Po končanem ogledu pa so nam v restavraciji postregli z izvrstnim kosilom z njihovimi jedmi in pijačo.

Ob tej priložnosti velja tudi iskrena hvala naši predsednici Sekcije upokojenih članov SVIZ Novo mesto Jožici Unetič.

Marija Andrejčič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava