Prva tura mladinskega odseka Pohodniškega društva NM v letu 2023

20.1.2023 | 11:50

Prva tura mladinskega odseka Pohodniškega društva NM v letu 2023
Prva tura mladinskega odseka Pohodniškega društva NM v letu 2023

Lahko bi rekli, da je januarska tura že tradicionalna, glede na to, da se že 10 let na izhodišče peljemo z vlakom. V soboto, 14. januarja 2023, se nas je zbralo na železniški postaji Bršljin, ob 6.30, kar 48 planincev. Z vlakom smo se odpeljali do Mirne Peči. Na postaji smo se pripravili za varno hojo, si nadeli lučke, odsevnike, kajti na pot smo krenili še v temi.

V dolgi koloni smo šli ob robu ceste in nato po pločniku do makadamske ceste, ki poteka vzporedno ob avtocesti. Po prvem vzponu, ki nas je segrel, smo naredili počitek. Počasi se je začelo daniti. Na razglednem postanku smo pogledali vasico Šentjurij in mladi planinci so povedali, da je to rojstna vas Toneta Pavčka, pesnika. Na nasprotnem bregu so se razprostirale vasice, nad njimi vinske gorice, po dolini pa se je vila avtocesta, ki je s avtomobilskim hrupom kalila jutranjo svežino. Med potjo nas je za kratek čas ovila megla. Na vrhu Karteljevskega klanca pa nas je obsijalo sonce. Postanek z okrepčilom, informacijami o Rudolfovi poti in razgledom na Hmeljnik, Karteljevo, Golobinjek, je bil zelo prijeten. Zavili smo na Rudolfovo pot, ki nas je skozi gozd popeljala v bližino vasi Daljni Vrh. Pred nami se je odprl razgled na novomeško kotlino. Všeč nam je bil ta razgled in prepoznavanje znane pokrajine okrog našega Novega mesta. Sledil je kratek del poti nad vasjo Gornje Kamence in že smo zavili na dvorišče Brezarjevih. Gostoljubna Franci in Nevenka sta nas povabila k pripravljeni malici. Na pomoč sta jima prišli še sosedi Majda in Mateja. Postregli so nas z narezkom, češpljevimi in mareličnimi cmoki, piškoti, čajem, kuhančkom in kavico. Ob dobrotah smo se prijetno družili in obujali spomine na skupne ture in seveda delali plane, kam bomo letos še šli. V pogovoru smo se spomnili Lojzeta Slaka in Henčka, ki sta bila iz teh krajev. Med nami pa ni bilo junaka, ki bi kakšno njuno zapel.

Zahvalili smo se gostiteljem, ki so nas tako okusno razvajali, se vsi skupaj fotografirali in krenili po blatnem kolovozu med njivami, travniki, skozi gozd v Dolnje Kamence. Šli smo skozi vas in zavili na kolovoz pod vasjo, ki nas je pripeljala v Novo mesto. Pred nami pa je bil le še košček poti do železniške postaje Bršljin, kjer smo v temi začeli in v soncu zadovoljni zaključili prijetno turo.

Prehodili smo 12 km, se nadihali svežega zraka, se prijetno družili, nasmejali in tudi nekaj zanimivega videli, izvedeli in doživeli.

Zapisala Majda Markovič, fotografije Dragica Poljanec

Galerija

_zzpohod (01)
_zzpohod (02)
_zzpohod (03)
_zzpohod (04)
_zzpohod (05)
_zzpohod (06)
_zzpohod (07)
_zzpohod (08)
_zzpohod (09)
_zzpohod (10)
_zzpohod (11)
_zzpohod (12)
_zzpohod (13)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava