DL: Šercljevi in čebele
14.1.2023 | 12:00
Na letošnjem tradicionalnem slovenskem zajtrku na Osnovni šoli Grm v Novem mestu smo ujeli čebelarja Blaža Šerclja iz Dolenjskih Toplic. Z omenjeno šolo je sodeloval že osmo leto zapored in vsakič znova poskrbi za medeno urico. Grmski četrtošolci takrat spoznavajo pomen lokalne hrane, zahtevno delo čebelarja in čebelje pridelke, imajo pa tudi pokušino medu, ki ga pridelajo Blaževe čebele. Čebelarstvo je v družini Šercelj že tradicija, ki jo je začel Blažev ded Ivan. Blaž čebelari že 20 let, dedkovim panjem je dodal še svoje, v njih pa je danes že 300 čebeljih družin. Ob cvetličnem in akacijevem medu se v čebelarstvu Šercelj na Selih v Dolenjskih Toplicah lahko pohvalijo tudi s propolisom in z odlično medico, najponosnejši pa so na med gozdnega izvora oziroma na manine mede. Okolica Dolenjskih Toplic namreč velja za najnižje rastišče jelke oziroma hoje v Sloveniji in prav med iz teh gozdov uživa veliko spoštovanje med kupci in čebelarji. Na različnih tekmovanjih se namreč uvrščajo vedno v sam vrh med gozdnimi in hojevimi medi.
Članek je bil objavljen v 47. številki Dolenjskega lista 24. novembra 2022
R. M.
DL: Inšpektorica na bolniški, redarja ni
FranciD: Pa toliko ciganov na socialni!
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
Poroka na prvi pogled: Špela Gornik srečna z Borutom Peterlinom
pon, 29.4.2024
Idealno živilo za shujševalne diete (+recepti)
sre, 1.5.2024
FOTO: Pohod po medvedovih stopinjah 2024
tor, 30.4.2024
Recept: Jogurtovo pecivo s sadjem
ned, 28.4.2024
Fižol malo drugače
ned, 28.4.2024