Začetni tečaj pletarstva in dokumentarni film o kovaču Jožetu Gracarju

28.12.2022 | 11:00

Kovač Jože Gracar

Kovač Jože Gracar

Začetni tečaj pletarstva in dokumentarni film o kovaču Jožetu Gracarju

Društvo Vandrov'c v petek, 30. 12. 2022, organizira druženje v Gasilskem domu v Volčjih Njivah, ko se bo med 15. in 18. uro odvijal začetni tečaj pletarstva z Antonom Zakrajškom, ob 18. uri pa bodo predstavili še dokumentarni film o kovaču Jožetu Gracarju iz Trbinca pri Mirni.

Jože Gracar je s kovaštvom začel ukvarjati leta 1961. Za kovača se je izučil na Mirni pri Urbiču, v vajeniški šoli. Po končani šoli je z nazivom kovača doma uredil manjšo delavnico. Pravi, da je bilo takrat na Mirni veliko kovačev in vsi so imeli dovolj dela. Kot podkovski kovač je delal tudi v vojski v Mostarju, podkoval pa je tudi doma. Poleg podkovanja je izdeloval tudi vozove ter veliko orodja.

Vandrov’c društvo za kulturo druženja, razvoj rokodelstva in pričevalce časa je bilo ustanovljeno na pobudo lokalnega prebivalstva s prvim srečanjem prav na predvečer razglašene epidemije 12. 3. 2020 ali na gregorjevo, ki pa je tudi dan rokodelcev. Društvo je bilo ustanovljeno z namenom kakovostnega preživljanja prostega časa, za dokumentiranje dogajanja v kraju in spodbujanje rokodelstva. Od ustanovitve do danes so organizirali več vandranj po Mirnski dolini, posneli šest filmov o rokodelcih in pripravili fotografsko razstavo o Pticah, obiskovalcih Mirne. 

Z dogodkom, ki se bo odvijal v petek, tako zaključujejo letošnja vandranja po Mirnski dolini. Projekte je podprla Občina Mirna.

Foto: Alenka Stražišar Lamovšek

Galerija

_zzvolcje (1)
_zzvolcje (2)
_zzvolcje (3)
_zzvolcje (4)
_zzvolcje (5)
_zzvolcje (6)
_zzvolcje (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava