DL: Razstava Branka Šustra - V Jakčevem domu postavil Piko

18.12.2022 | 11:20

Branko Šuster med svojimi glinenimi reliefi in skulpturami (Foto: I. Vidmar)

Branko Šuster med svojimi glinenimi reliefi in skulpturami (Foto: I. Vidmar)

Pika je zadnja samostojna razstava likovnega pedagoga, kiparja in slikarja Branka Šustra – V Jakčevem domu se predstavlja z reliefi, s skulpturami in kolaži – Začel z lesom, potem ga je zasvojila glina

Branko Šuster, likovni pedagog, slikar in kipar iz Novega mesta, je v petek v Jakčevem domu odprl svojo zadnjo samostojno razstavo. Tako pravi. Pripravljal jo je zadnja tri leta, letos pa je zaznamoval svojo sedemdesetletnico in tridesetletnico likovnega ustvarjanja. Tako je pritisnil piko za konec nekega obdobja. Pika je naslov razstave.

Branka Šusterja Novomeščani poznamo predvsem kot izjemnega likovnega pedagoga, ki je svojim učencem znal likovni svet imenitno približati, znal je v vsakemu najti vsaj kanček nadarjenosti in vzbuditi veselje do ustvarjanja, marsikoga pa tudi usmeriti v umetniške vode, med drugimi tudi tri, ki so sodelovali pri nastajanju tokratne razstave – kustosinjo Jakčevega doma Jasno Kocuvan Štukelj, fotografa Boštjana Puclja, ki je prispeval fotografije za katalog, ter arhitekta in oblikovalca Jurija Kocuvana, ki je katalog oblikoval.

Branko Šuster se tokrat someščanom predstavlja s kolaži ter z glinenimi reliefi in s skulpturami. Ustvarjanje v glini je likovna tehnika, ki se ji je ustvarjalno pa tudi raziskovalno najbolj in najdlje posvečal, njegove simpatije do tega na našem območju tako rekoč tradicionalnega materiala za ustvarjanje pa je razbrati tudi v prostorih Osnovne šole Grm, v katerih je Branko služboval do upokojitve leta 2014 in jih še danes krasijo številni izdelki iz gline njegovih nekdanjih učencev. Tako kot njegovi učenci ima na svoje pedagoško delo tudi sam zelo lepe spomine; poučevanje likovne umetnosti, pravi, zanj ni bila le služba, zanj je bil to poklic v dobesednem pomenu, v smislu biti za nekaj poklican. Svoje delo je opravljal strastno in povsem predano.

Hiše otroštva (Foto: I. V.)

Hiše otroštva (Foto: I. V.)

Branko Šuster je rojen slovenskim staršem leta 1952 v Zenici, kjer je oče kot delavec Gradisa sodeloval pri gradnji velikih industrijskih objektov, šolska in študijska leta pa je preživel v Ljubljani. Po končanem študiju na pedagoški akademiji je svojo poklicno pot začel v Krmelju in Tržišču, v Novo mesto pa se je z družino preselil leta 1987, potem ko je dve leti pred tem na Filozofski fakulteti v Ljubljani diplomiral iz likovne pedagogike. Zavedal se je, da predavati o nečem, kar ne počneš tudi sam v praksi, ni isto, kot če imaš za tisto, kar poučuješ, tudi praktične izkušnje. Prav to spoznanje ga je še dodatno spodbudilo k ustvarjanju.

Njegov prvi večji ustvarjalni izziv je bila skulptura talcev, ki jo je leta 1978 izklesal iz dva metra dolgega in v premeru meter debelega hrastovega debla, takrat pridobljene izkušnje z ustvarjanjem v lesu pa je pozneje s pridom uporabil tudi v pedagoškem procesu. Malo pred koncem tisočletja ga je zasvojila glina, najbolj prvinski material za ustvarjanje, pri katerem ustvarjalec ustvarjanje s prsti in z dlanmi občuti najbolj neposredno.

Branko Šuster ustvarja v ciklusih, katerih naslovi občudovalca neposredno napeljejo k razmišljanju o vsebini avtorjeve likovne zgodbe – Hiše otroštva, Hiše mladosti, Starožitja, Upanje, Glinene kronike, Zgodbe križevega pota, Iz narave, Iz življenja ljudi in čebel …

V Dolenjskem muzeju, kamor spada tudi galerija v Jakčevem domu, Branko Šuster samostojno razstavlja približno na deset let (1991, 2002, 2011, 2022). Po tej logiki, če se bo premislil in ne bo uresničil grožnje s Piko, bo njegova naslednja razstava tam leta 2031, ta, ki so jo v Jakčevem domu odprli v petek, pa bo na ogled do 4. marca leta 2023.

Članek je bil objavljen v 44. številki Dolenjskega lista 3. novembra 2022

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava