Že diši po praznični peki? Silikonski pekači niso vsi varni

7.12.2022 | 14:15

Že diši po praznični peki? Silikonski pekači niso vsi varni

Prednovoletni čas velja za vrhunec sezone pečenja najrazličnejših dobrot. Evropske potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki jih večinoma uporabljamo za pripravo sladic. Med vzorci so preverili predvsem tiste, ki omogočajo oblikovanje in peko več manjših kosov.

Iz različnih evropskih držav so na test poslali 44 vzorcev, med njimi jih je bilo le sedem (16 odstotkov) popolnoma varnih za uporabo. Pri desetih izdelkih (23 odstotkov) so med testom zaznali prehajanje škodljivih snovi v večjih količinah, zato niso primerni za večkratno uporabo pri visokih temperaturah. V vseh ostalih pekačih je bila količina izločenih snovi nižja, a, ker je šlo za snovi, ki po razvrstitvi REACH sodijo med takšne, ki vzbujajo veliko skrb, je treba pri uporabi upoštevati previdnostno načelo. Rezultati testa so prosto dostopni na povezavi. 

Evropska potrošniška organizacija (BEUC) skupaj s svojimi članicami, med katerimi je tudi ZPS, poziva EU, naj ponovno razmisli o svoji zakonodaji o materialih, ki prihajajo v stik z živili, in bolje poskrbi za zaščito potrošnikov.

Kemikalije se kopičijo v našem telesu in naravi in za številne si ne predstavljamo natančno, kakšne dolgoročne posledice prinašajo, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Tudi aktualen test silikonskih pekačev potrjuje, da lahko škodljive kemikalije v naše telo prehajajo iz najrazličnejših izdelkov.

Skrajni čas je, da zakonodaja zaščiti potrošnike

Skrajni čas je, da EU pripravi stroge zaščitne ukrepe za silikon in druge materiale, da zaščiti potrošnike pred nezaželenimi onesnaževalci hrane. Potrošniške organizacije pod okriljem BEUC so pripravile priporočila oblikovalcem politike:

Že diši po praznični peki? Silikonski pekači niso vsi varni

Strategija EU od vil do vilic, sprejeta leta 2020, Komisijo upravičeno zavezuje k reviziji FCM zakonodajo za izboljšanje varnosti hrane in javnega zdravja:

• UREDITE VSE MATERIALE, KI LAHKO PRIDEJO V STIK S HRANO (FCM): med njimi tudi tiste iz recikliranih ali novih materialov, kot sta bambus ali palmovi listi. Potrebna so nova pravila za nadzor in zmanjšanje kontaminacije hrane s FCM. Hkrati pozivamo k ponovnemu pregledu  že obstoječih zakonskih omejitev.

• VZPOSTAVITE PREVIDNOSTNI PRISTOP za zaščito potrošnikov pred skrb vzbujajočimi kemikalijami. Snovi, ki vzbujajo veliko skrb – kot so hormonski motilci ali kemikalije, ki lahko povzročijo raka – morajo biti sistemsko prepovedani v materialih, ki prihajajo v stik s hrano.

• UPORABA NAČELA "NI PODATKOV, NI TRGA". Nosilci dejavnosti bi morali dokumentirati varnost njihovih materialov, ki prihajajo v stik s hrano, vključno s kemičnimi mešanicami, ki prehajajo iz končnih izdelkov. Regulatorji morajo strogo nadzorovati točnost in zanesljivost teh informacij.

• ZAGOTOVITE, DA SE PROIZVAJALCI DRŽIJO PRAVIL. Države članice morajo dodeliti dovolj sredstev za uveljavljanje pravil, ki urejajo materiale, ki prihajajo v stik s hrano. Evropska komisija bi morala zagotoviti uradni nadzor in ga usklajevati in racionalizirati po vsej Evropi. To bi pomagalo preprečiti, da bi bili nekateri izdelki nadzorovani večkrat, medtem ko drugih sploh ne bi nadzirali.

Nasvet ZPS ob uporabi silikonskih pekačev:

Že diši po praznični peki? Silikonski pekači niso vsi varni

Silikonski material ni inerten, zato priporočamo, da ga ne uporabljate vsak dan, ob uporabi pa nujno upoštevajte najvišjo temperaturo in nekaj dodatnih nasvetov.

- Pred prvo uporabo pekača naredite "začetni izdelek". Pripravite mešanico moke, vode in olja, jo specite in potem zavrzite.
- Pekač postavite v ogreto pečico (ne v hladno) in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice.
- Pekača ne segrevajte neposredno na ognju ali drugih virih toplote (plošče, plameni, žari, steklokeramika …).
- Ne uporabljajte žara.
- Izogibajte se uporabi noža in drugih ostrih predmetov.
- Pekača ne pomivajte z agresivnim detergentom, uporabite nevtralnega.
- Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljajte pri nižji temperaturi od dovoljene.
- Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljate pri temperaturi, nižji od 180 °C.

Zveza potrošnikov Slovenije

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava