Ingver zoper prehlade in za krepak imunski sistem

5.12.2022 | 13:40

Pripravite si lahko tudi ingverjev poparek, saj ingver odpravlja prebavne motnje. (Foto: Dreamstime)

Pripravite si lahko tudi ingverjev poparek, saj ingver odpravlja prebavne motnje. (Foto: Dreamstime)

Ingver je odlično živilo za ta letni čas. Če si želite okrepiti imunski sistem ali pa na hitro pregnati prehlad, ne čakajte, temveč hitro ponj.

Ingver zagotovo velja za eno tistih začimb, na katere najpogosteje pomislimo takrat, ko smo prehlajeni ali ko nas zebe. Uvrščamo ga med pikantna živila in ga lahko nadomestimo s čilijem. A dejstvo je, da obenem blagodejno deluje tudi na želodec in ogreje telo, zato je v turobnih in sivih jesenskih ter zimskih dnevih zelo dobrodošla izbira. A to še ni vse.

Uredite si prebavo

Ingver je v tradicionalni kitajski medicini označen kot zelišče z nadnaravno močjo. Ko imate težave s prebavili, nikar ne pozabite nanj, saj bo koristno deloval pri krčih in drugih neprijetnostih, kot so vetrovi, hude slabosti in siljenje na bruhanje. Ingver bo hitro pomiril razdražen želodec in pospešil tudi leno prebavo. Kot antiseptik pomaga pri okužbah želodca in črevesja, blagodejno pa vpliva celo pri zastrupitvah. Ker blaži in sprošča krče, ga lahko uporabljate tudi pri menstrualnih bolečinah in črevesnih kolikah. Pomaga tudi ustavljati drisko. Strokovnjaki pravijo, da je njegovo učinkovitost mogoče primerjati z zdravili, ki jih uporabljajo za ustavljanje bruhanja, zato je posebej koristen pri potovalni in nosečniški slabosti.

Znižajte krvni tlak

Ingver je izjemno priporočljiv in učinkovit tudi za krvni obtok, saj preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Prav tako širi žile in pomaga pri lajšanju težav z ožiljem, znižuje krvni tlak in s tem preprečuje srčno kap.

Nenavadna dejstva

V ingverju najdemo tudi sestavino oleoresin, ki pomaga pri glavobolih, zato je hitra pomoč ingverjev čaj ali kar košček sveže ingverjeve korenine. Če boste starostne pege natrli z mešanico ingverjevega kisa in vode, bodo te postopoma zbledele. Ne pozabite tudi na ingverjevo eterično olje, ki pomaga pri prekrvavitvi kože. Uporabite ga lahko tudi na glavi, saj se bo zmanjšalo izpadanje las. Nekaj kapljic, razredčenih v vodi, pa je odličnih za krepitev spomina, saj pospešujejo prekrvavitev v možganih in mašenje žil.

Blaži vnetja

Ingver je učinkovit tudi pri vnetnih boleznih, kot je artritis, saj pomaga pri preprečevanju nastanka ateroskleroze in srčnih boleznih. Eterično olje priporočajo za masaže, ker odpravlja revmatska obolenja in bolečine v mišicah, spodbuja prekrvavitev in krepi periferni obtok.

Pomoč pri oteklinah

Izvlečki ingverja so učinkoviti tudi pri težavah z otekanjem, ki po navadi pestijo starejše. Eterično olje vtirajte največ 15 dni, dokler oteklina ne izgine.

Pri nakupu 

Pri nakupu pazimo, da korenika ni poškodovana, ampak gladka, močna, napeta in mesnata. Poudarek: Ingver je odličen antiseptik in pomaga pri okužbah želodca in črevesja. Blagodejno vpliva tudi pri zastrupitvah.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava