DL: Vaška sloga in prostovoljstvo - Črneča vas dobila prenovljeno šolo

5.12.2022 | 10:30

Ob ministrici za kulturo Asti Vrečko režeta trak pred prenovljeno šolo  Matej Kuhar (na levi) in kostanjeviški podžupan v funkciji župana Robert  Zagorc. (Foto: P. P.)

Ob ministrici za kulturo Asti Vrečko režeta trak pred prenovljeno šolo Matej Kuhar (na levi) in kostanjeviški podžupan v funkciji župana Robert Zagorc. (Foto: P. P.)

DL: Vaška sloga in prostovoljstvo - Črneča vas dobila prenovljeno šolo
Ljudska šola v Črneči vasi pred letom 1930. Hrani Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Ljudska šola v Črneči vasi pred letom 1930. Hrani Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Črnečani, ki so obiskovali šolo v  Črneči vasi (Foto: Goran Rovan)

Črnečani, ki so obiskovali šolo v Črneči vasi (Foto: Goran Rovan)

Učenci pred šolskim poslopjem z učiteljem Avgustom Kričikom leta 1930. Hrani Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Učenci pred šolskim poslopjem z učiteljem Avgustom Kričikom leta 1930. Hrani Osnovna šola Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Matej Kuhar: Skupno smo vložili 3.539 ur dela, opravili 57 delovnih akcij, ki so potekale večino ob sobotah in nedeljah – Razstava Črneča vas skozi čas – Spomin na 80-letnico bombardiranja in požiga vasi

Šola in šolstvo sta v Črneči vasi doživela veliko pomembnih prelomnic: leta 1892 so otroci začeli obiskovati pouk v vaški gostilni, leta 1906 je bilo na Gorjancih zgrajeno šolsko poslopje, leta 1971 pa je šola v kraju za vedno prenehala delovati. Po petdesetih letih se stavba v kraj ponovno vrača kot prenovljena vaška lepotica, ki bo na svoj način prinašala v kraj družabnost, izobraževanje, spomine na preteklost in upanje za prihodnost.

Tako se je ravnateljica OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki Melita Skušek, avtorica odličnega scenarija ob koncu sobotnega odprtja prenovljene stavbe nekdanje ljudske šole spet prelevila v moderatorko in povabila ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko, kostanjeviškega podžupana v funkciji župana Roberta Zagorca in domačina Mateja Kuharja, da so ob zvokih pihalnega orkestra slavnostno prerezali trak ter povabili nekaj sto domačinov in gostov na ogled šole.

V Črneči vasi so se ob tej priložnosti spomnili tudi 80. obletnice, ko so italijanska letala 23. avgusta 1942 bombardirala in požgala vas. Pred osrednjo slovesnostjo v Črneči vasi je bila krajša komemoracija že na Oštrcu pri spomeniku NOB, kjer sta ob častni straži Slovenske vojske venec položila tudi ministrica Asta Vrečko in predsednik kostanjeviške OO ZB za vrednote NOB Jakob Gašpir. Ta je v družbi 93-letne Mimice Klemenčič, najstarejše vaščanke, odkril tudi obnovljeno spominsko ploščo na šoli, ki so jo prvotno odkrili 15. septembra 1974.

KUHAR POVEZAL VAŠČANE

Domačin, občinski svetnik in pobudnik prenove šole Matej Kuhar, je opisal, kako so se po dolgoletnem propadanju stare šole nekega septembrskega večera na sestanku z vaščani začeli dogovarjati, da bi zaustavili žalostno propadanje nekdanje lepotice. »Takrat sem Črnečane postavil pred dejstvo, da bo tukaj treba vložiti veliko truda in prostega časa. Nihče ni okleval. V en glas in z zadovoljstvom smo odločili, da ni pomembno koliko ur, koliko žuljev in potu bo preteklo, pomembno je, da se šoli povrne njen sijaj. Skupno smo vložili 3.539 ur dela, opravili 57 delovnih akcij, ki so potekale večino ob sobotah in nedeljah, včasih tudi med tednom. Ob vseh teh akcijah smo se vaščani še bolj povezali, spletli še kakšno novo prijateljstvo in dokazali, da skupaj zmoremo in premikamo meje mogočega,« je nadaljeval Kuhar ter se zahvalil tudi podjetjem, ki so pomagala pri prenovi, Občini Kostanjevica na Krki za finančno pomoč, pokojnemu županu Ladku Petretiču, zdajšnjemu podžupanu v funkciji župana Robertu Zagorcu, vsem svetnikom, predvsem pa svojim sovaščanom, t. i. čaparjem, za prosti čas, jekleno voljo in surovo moč.

Številne zbrane na prireditvi, med njimi tudi častno gostjo, ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko in predstavnike pobratene Općine Rešetari iz Hrvaške, je pozdravil kostanjeviški podžupan v funkciji župana Robert Zagorc. Poudaril je, da je obnovljena stara osnovna šola v prvi vrsti zasluga pokojnega župana Ladka Petretiča: »Imel je posluh in bil gonilna sila izvedbe projekta, ki je šoli vrnil nekdanji sijaj in vdahnil novo dušo.« Zagorc pa ni pozabil niti na izjemno vnemo občank in občanov Črneče vasi: »V tem objektu je nešteto prostovoljnih ur vašega dela, ki je lahko zgled vsem drugim naseljem v občini. Kjer je volja, tam je vedno tudi pot. In vi vsi ste to, pod vodstvom svojega svetnika Mateja Kuharja, tudi dokazali.« Projekt obnove nekdanje šole je občino stal 335 tisoč evrov, 35 tisočakov so prispevali številni donatorji. Vsem so se na zanimivi slovesnosti tudi poimensko zahvalili.

PRIZNANJI KUHARJU IN ZAKŠKU

Nato je Zagorc podelil priznanji za dosežke na področju kulture in prostovoljstva Mateju Kuharju ter upokojenemu učitelju geografije in zgodovine na kostanjeviški šoli Janezu Zakšku, ki je v sodelovanju z Boštjanom Kolarjem, kustosom pedagogom Posavskega muzeja Brežice, pripravil razstavo z naslovom Spomini na osnovno šolo Črneča vas (1892–1971).

Direktorica Posavskega muzeja Alenka Černelič Krošelj je izrazila željo, da »ta šola na nov način ponovno postane vaše središče, sidrišče in srečevališče, kjer bo na zelo pomemben način teklo vseživljenjsko učenje, vse tisto, kar lahko predamo drug drugemu«. Na prireditvi so se poklonili tudi trem od petih še živečih učiteljic na črneški šoli: Mariji Jordan, Faniki Kušljan Grošelj in Mariji Prah.

80-LETNICA POŽIGA VASI

Ob tej priložnosti so se spomnili tudi 80-letnice bombardiranja in požiga vasi v letu 1942. Kot je povedal predsednik OO ZB NOB Kostanjevica Jakob Gašpir, je bila Črneča vas prvič napadena iz zraka maja 1942, ko so Italijani bombardirali tudi Oštrc in Črešnjevec. 23. avgusta so fašisti drugič bombardirali Črnečo vas, in sicer z zažigalnimi bombami. Šole niso zadeli, vas pa je skoraj v celoti pogorela.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v svojem nagovoru spomnila, da je s Kostanjevico na Krki povezana prek dveletnega dela v Galeriji Božidar Jakac. Izpostavila je Lada Smrekarja, ki je kot eden prvih ravnateljev povezoval izobraževanje s kultur, pa tudi pogum vaščanov, ki so v času po vojni obnovili porušeno vas, pa tudi njihov zavzetost pri obnovi stare ljudske šole.

Domačini so se spet izkazali z gostoljubnostjo, tako da se mnogim sploh ni mudilo domov ob obilni pogostitvi in jih niso pregnale redke dežne kaplje.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 20. oktobra 2022

P. P.

Galerija

Za prijetno in prazniČno
MUZEJSKO
Ob ministrici za kulturo
Pogled na Črnečo vas s Krča. September 2022 Foto Janez Zakšek Hrani Janez Zakšek
prireditev
PRIZNANJE KUHARJU IN ZAKŠKU
Črnečani, ki so obiskovali šolo v Črneči vasi Foto Goran Rovan
šola

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava