DL: Trg rabljenih vozil - Iskani novejši rabljeni avtomobili

7.11.2022 | 13:15

DL: Trg rabljenih vozil - Iskani novejši rabljeni avtomobili

Dolgi dobavni roki za novo vozilo so stranke preusmerili na nakup rabljenega – Največ povpraševanja po rabljenih vozilih z dizelskimi motorji – Ponudba mlajših rabljenih vozil bo v prihodnje manjša

Težave v avtomobilski industriji, ki se spoprijema s pomanjkanjem elektronskih delov in materialov za proizvodnjo, se še naprej kažejo na avtomobilskem trgu. Zadnji dve leti trgovci z rabljenimi vozili zaznavajo povečano povpraševanje po rabljenih vozilih, ki pa so tako kot nova dražja.

Večje povpraševanje

»Večje povpraševanje je posledica dveh dejavnikov, in sicer podaljšanih dobavnih rokov za nova vozila ter povečanja cen novih vozil. Trenutni dobavni rok za novo vozilo je približno štiri mesece in nimamo informacij, da bi se ta rok v kratkoročnem obdobju zmanjšal. Zato se je veliko potencialnih kupcev novih vozil raje odločilo za rabljeno vozilo,« razlaga direktor Avtohiše Vrtin iz Črnomlja Matjaž Vrtin. Povečano povpraševanje po rabljenih vozilih je seveda povzročilo rast cen rabljenih vozil.

Uvoz rabljenih avtomobilov

Težave pa se pojavljajo tudi pri dobavi rabljenih vozilih, pravijo v krškem Avtolinu. »Rabljena vozila večinoma pridobimo z uvozom iz večjih leasing hiš. Te so v negotovih časih svojim strankam podaljšale pogodbe o najemu avtomobila za eno ali dve leti. To pomeni, da bodo ta vozila prišla v prodajo oz. na trg rabljenih vozil pozneje, ko bodo tudi starejša in imela več prevoženih kilometrov. Ponudba rabljenih vozil z mlajšo letnico bo v prihodnjih letih manjša tudi zato, ker se je v zadnjih dveh letih zmanjšala prodaja novih vozil, ki čez nekaj let pridejo na trg rabljenih avtomobilov,« razlagajo v Avtolinu in dodajajo, da so se cene rabljenih avtomobilov zaradi teh razlogov povišale tudi za 25 odstotkov in bodo glede na situacijo na trgu najverjetneje še rastle.

Ključna ni le cena

V Avtolinu opažajo, da pri nakupu rabljenega avtomobila cena niti ni toliko pomembna, kot je pomembno to, kako hitro je avtomobil dobavljiv, kakšnega izvora je in v kakšnem stanju je ter ali ima vse lastnosti, ki si jih stranka želi. Najpogosteje njihove stranke izbirajo vozila, stara do štiri leta, z do 150.000 prevoženimi kilometri. Dodajajo, da je še vedno največ povpraševanja po avtomobilih z dizelskimi motorji, opažajo pa tudi povečano zanimanje za električna in hibridna vozila.

V zadnjem letu v Avtohiši Vrtin zaznavajo, da se kupci najbolj zanimajo za vozila do dveh let starosti z manj prevoženimi kilometri. »Zaradi večjega zanimanja smo povečali uvoz rabljenih vozil iz tega segmenta, ki jih je sicer težje dobiti, vendar ko jih dobimo, se kupci zelo hitro odločijo za takšno vozilo,« dodaja črnomaljski trgovec z novimi in rabljenimi vozili.

Članek je bil objavljen v 37. številki Dolenjskega lista 15. septembra 2022

Nuša Vavtar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava