DL: Izleti naših naročnikov - Velika planina: Nič več le ogledi, ampak doživetja

1.11.2022 | 15:30

Slikovita Velika planina z enim od največjih pastirskih naselij v  Evropi, kjer lahko obiskovalci pokusijo mlečne dobrote, med njimi njihov  značilni sir trnič. (Foto: Mana)

Slikovita Velika planina z enim od največjih pastirskih naselij v Evropi, kjer lahko obiskovalci pokusijo mlečne dobrote, med njimi njihov značilni sir trnič. (Foto: Mana)

Ogledali so si lovsko kočo kralja Aleksandra Karađorđevića kakšnih 500 metrov od izvira Kamniške Bistrice. (Foto: Mana)

Ogledali so si lovsko kočo kralja Aleksandra Karađorđevića kakšnih 500 metrov od izvira Kamniške Bistrice. (Foto: Mana)

Le kdo se ne bi za spomin slikal s pastirjem? (Foto: Mana)

Le kdo se ne bi za spomin slikal s pastirjem? (Foto: Mana)

Izleti, enodnevni ali večdnevni, polepšajo življenje. Dolenjski list se že 27 let v sodelovanju z novomeško turistično agencijo Mana trudi svojim naročnikom in bralcem omogočiti, da obiščejo različne kraje in doživijo prijetne trenutke, ki jim bodo ostali v spominu. Nedavno so obiskali Veliko planino, Kamniško Bistrico in Kamnik.

Na slikovito Veliko planino so se povzpeli z nihalko in do konca s sedežnico. Tam so se sprehodili do pastirskega naselja in si ogledali kapelo Marije Snežne, jamo Vetrnico in Preskarjev muzej. Za prazne želodce so poskrbeli z malico iz nahrbtnika ali pa se okrepčali v eni od tamkajšnjih koč, ponudba je pestra. Po vrnitvi v dolino so obiskali izvir Kamniške Bistrice, sotesko Predaselj in odpešačili še do lovske koče kralja Aleksandra Karađorđevića, ki je bil navdušen na kamniškimi gozdovi. V prejšnjem stoletju se je je oprijelo več imen. »Ljudje so jo nekoč poznali kot Titov dvorec, nekateri ji pravijo tudi Plečnikov dvorec, čeprav je bila zgrajena za kralja Aleksandra,« pojasni Nataša Papež iz Mane.

Pester dan so zaključili s krajšim postankom in ogledom Kamnika, ki velja za eno najlepših srednjeveških mest v Sloveniji.

V Mani za letos pripravljajo še nekaj izletov, pri katerih imajo naročniki Dolenjskega lista poseben popust, pri žrebanju pa lahko dobijo še lepe nagrade.

V decembru pa načrtujejo adventne izlete v Celovec, Gradec, Zagreb in na Dunaj. »Od večdnevnih izletov so najbolj priljubljeni tisti, ki so povezani z obiranjem mandarin, od enodnevnih pa praznika kakija in češenj,« je povedala Nataša Papež in dodala, da se vedno trudijo pripraviti čim bolj raznolik program, saj ljudi že nekaj časa ne zanimajo le ogledi zanimivosti, ampak se radi udeležijo tudi različnih dejavnosti in delavnic v kraju, ki ga obiščejo.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 8. septembra 2022

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava